Vesti

0

Večeras u Novom Sadu 12. po redu protest Jedan od pet miliona

Autor: MIM

Izvor: Beta

Večeras u Novom Sadu 12. po redu protest Jedan od pet miliona

Izvor: Foto: Beta / Emil Vas

Kako su najavili organizatori, Marčelo će se obratiti ;studentima u Kampusu, gde se oni i inače okupljaju u 17 časova, da bi se kasnije pridružili ostalim učesnicima protesta na Pozorišnom trgu.

Biće organizovana i protestna šetnja ulicama Novog Sada tokom koje će učesnici protesta zastati ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine.

 

Grupa građana Odbranimo Grzu pozvala građane na protest

Predstavnici Grupe građana "Odbranimo Grzu" pozvali su građane Paraćina na proteste sutra u 12.00 na Grzi povodom najavljenog početka radova na izgradnji male hidroelektrane (MHE).

Predstavnik Grupe građana "Odbranimo Grzu" Zoran Kojadinović rekao je da su protesti uredno prijavljeni.

"Investitor je dobio dozvolu da otpočne radove, a mi sada idemo na obaranje te dozvole. Postavićemo tablu sa natpisom da investitor nije dobrodošao tamo i reći ćemo mu da ne započinje izgradnju jer ćemo sigurno da oborimo dozvolu pošto niz stvari nije poštovan u proceduri", rekao je Kojadinović.

Dodao je da investitor ne može da kopa preko privatnih poseda, kao i da je rok zavšetka izgradnje MHE pomeren za dve godine.

"Investitor je pomerio rok završetka radova na 2022. godinu što govori da mora da odloži da bi nešto rešio. Mi ćemo se potruditi da on više nikada ne dobije dozvolu i da našu Grzu stavimo pod zaštitu", kazao je Kojadinović.

Na proteste je pozvao i predsednik Udruženja građana "Alternativni parlament građana" iz Paraćina Milan Ilić.

 

Vojni sindikat Srbije pozvao pripadnike vojske da se uključe u proteste

Vojni sindikat Srbije pozvao je danas svoje članove i ostale pripadnike vojske da se u što većem broju aktivno uključe u proteste jer je to, kakao ističu, njihovo ustavno i zakonsko pravo. 

"To je zakonit i dostojanstven način da kažemo da smo nezadovoljni i da hoćemo da nas i naša prava poštuju", navodi se u saopštenju tog sindikata.Kako ističu, ne treba niko da im govori, a ponajmanje ministar odbrane, kakvo je danas stanje u vojsci, u "kakvim uslovima i okolnostima rade, koliko teško i loše žive i koliko su poniženi".

"I dalje je prioritetan zadatak metla i košenje trave, i dalje nam je plata za oko 35 odsto ispod zakonskog minimuma, i dalje nemamo ishranu u toku rada i regres, i dalje lečenje i participaciju plaćamo dvostruko više od ostalih građana, prevoz na posao i sa posla nam se plaća onoliko koliko ministar smatra da je dovoljno, i dalje idemo goli i bosi, i dalje bez naknade radimo prekovremeno više nego je to dozvoljeno zakonom", navode iz sindikata.

Dodaju da i dalje rade više poslova bez naknade, da nemaju adekvatnu zaštitnu opremu, a onoj koju imaju rokovi su odavno istekli, i dalje ih je 19.000 stambeno nezbrinutih, i dalje ih napuštaju kolege kojih je u zadnje četiri godine iz vojske otišlo više od 4.000.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR