Biznis Vesti
Vlada agresivna u naplati dividendi od javnih preduzeća

Vlada agresivna u naplati dividendi od javnih preduzeća

Politiku agresivne naplate dividendi od javnih i državnih preduzeća Vlada Srbije nastavila je tokom 2018. godine, smanjujući tako njihov investicioni potencijal, ocenjuje se u najnovijem broju Kvartalnog monitora.

Bez vozova Foto: FRANCE 24 English / youtube
Bez vozova

Tako je u 2018. godini, na nivou konsolidovanog sektora države, naplaćena dividenda od javnih i državnih preduzeća u iznosu od 35,5 mlrd. dinara (0,7 odsto BDP). Bez naplate dividende, fiskalni bilans države bi u 2018. bio u ravnoteži, dok bi investicioni potencijal javnih i državnih preduzeća bio srazmerno veći, što bi se pozitivno odrazilo na nivo ukupnih investicija u privredi, kao i na privredni rast.

Iako je bilo planirano smanjenje neporeskih prihoda u koje spada i dividenda, oni su na nivou cele 2018. godine bili realno veći za 5,2% u odnosu na 2017.

Na nivou cele 2018. godine ostvaren je konsolidovani fiskalni suficit od 32,2 mlrd. dinara (tj. oko 0,7 odsto BDP), dok je primarni fiskalni suficit iznosio 108,6 mlrd. dinara (tj. oko 2,8 odsto BDP).

Razlika između ostvarenog i planiranog  fiskalnog bilansa iznosi 65 mlrd. dinara što je posledica upravo agresivne naplate dividendi, bolje naplate poreza i ušteda na kamatama i subvencijama.