Hronika

Desnici Radivojeviću određen jednomjesečni pritvor

Desnici Radivojeviću određen jednomjesečni pritvor
Foto: Avaz | Desnici Radivojeviću određen jednomjesečni pritvor

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Desnici Radivojeviću koji se tereti da je posredovao u nezakonitoj prodaji donirane poljoprivredne mehanizacije.

Pritvor mu je određene zbog opasnosti da boravkom na slobodi mogao ometati istragu uticanjem na svjedoke ili prikrio dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, potvrdila je za "Klix.ba" portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Na jučerašnjem ročištu rečeno je kako je Radivojević, dok je bio na funkciji ministra prostornog uređenja, iz budžeta isplatio pet hiljada KM Aganu Valentiću za donirani traktor, a koji je na kraju završio u njegovom vlasništvu.

Takođe, tereti se da je zajedno sa komisijom koja je bila zadužena za dodjelu poljoprivredne opreme vlasnicima poljoprivrednih dobara koja su uništena u poplavama, prodavao trećim osobama, fiktivno dodjeljivao i iz Budžeta FBiH utrošio oko 40.000 KM fiktivnim dobitnicima donacije.

U pritvoru se već nalaze Ivica Mladina, Refik Džafo i Vahid Jašarević, a za osumnjičene Mehmeda Nikišića, Abdulaha Tutmića, Vahida Jašarevića, Husejina Selimovića i Envera Smajića su predložene mjere zabrane. Istraga se vodi protiv više od 10 osoba.

Sve osobe su privedene u okviru akcije "Farmer" koju su zajednički proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a vezano za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela te u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i prevare.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije