Izraelski svemirski brod ušao u Mesečevu orbitu

Beta

04. 04. 2019. u 20:01

Prvi izraelski svemirski brod koji putuje na Mesec, savladao je najveći izazov ušavši u Mesečevu orbitu nedelju dana pre sletanja na Mesec

Израелски свемирски брод ушао у Месечеву орбиту

Foto Tanjug / AP

Prvi izraelski svemirski brod koji putuje na Mesec, savladao je najveći izazov ušavši u Mesečevu orbitu nedelju dana pre sletanja na Mesec.

Nakon što je proputovao 5,5 miliona kilometara oko Zemlje, sve više se približavajući Mesecu, svemirski brod veličine mašine za pranje veša bez posade je konačno ušao u Mesečevu eliptičnu orbitu kako bi sleteo 11. aprila, u skladu sa planom.

Ofer Doron iz Izraelske aerokosmičke industrije koja je sarađivala s neprofitnom kompanijom SpejsIL u izgradnji svemirskog broda "Postanje" (Genesis) pohvalio je taj, kako je rekao, "najzačajniji manevar".

"Sledeći je samo spuštanje koje nas čini malo nervoznijim", dodao je Doron, preneo je AP.

Ako sve bude i dalje teklo po planu Izrael će naredne nedelje postati četvrta zemlja na svetu čiji se svemirski brod spustio na Mesec.

To je istovremeno prvi privatno napravljen svemirski brod koji je na putu da okonča tu izazovnu misiju.

Cena projekta je mala u poređenju sa drugim misijama na Mesec, staje 100 miliona dolara, a takođe je važna prekretnica u novoj eri međuplanetarnih putovanja za koje se očekuje da ih bude sve više i da se komercijalizuju, navode izraelski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije