"Velikim crvenim slovima ispisali HIV na krevetu u Kliničkom centru u NS"

"Kod jedne osobe na krevetu na Endokrinologiji KC Vojvodine napisano je velikim crvenim slovima HIV naočigled svih drugih u toj bolničkoj sobi ili u nju ulaze."

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2019.

19:34

Ilustracija: Getty Images

To je saopštila Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/sidom (USOP), napominjući da se radi o kršenju ljudskih i prava pacijenata.

U saopštenju je navedeno da ta osoba živi sa HIV-om i da je ta oznaka napisana juče i danas na temperaturno-terapijsko-dijeteteskoj listi.

USOP smatra da sve nadležne institucije u Srbiji, uključujući i one najviše državne, treba da odreaguju i da se odgovorne osobe kazne.

"Ministarstvo zdravlja pozivamo da pismenim putem upozori sve zdravstvene institucije da je ovako nešto zabranjeno, a ako je potrebno i da kontinuirano edukuje zaposlene na svim nivoima zdravstvenog sistema republike dok god ne stvorimo uslove za lečenje pacijenata, bez obzira na HIV status, bez stigme i diskriminacije", saopštio je USOP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: