Dostupni linkovi

NUNS poziva novinare ispred Suda uoči izricanja presude za ubistvo Ćuruvije


Slavko Ćuruvija na press konferenciji u Beogradu 9. novembra 1998.
Slavko Ćuruvija na press konferenciji u Beogradu 9. novembra 1998.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je u četvrtak medijske radnike da se sutra okupe ispred Specijalnog suda u Beogradu uoči izricanja presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije kako bi pružili podršku njegovoj porodici i ukazali na značaj donošenja prve presude za ubistvo novinara u Srbiji.

"Sa sobom ponesite novinarske kartice koje ćemo podići ispred zgrade suda u znak podrške i novinarske solidarnosti", naveo je NUNS u pozivu na skup.

Izricanje presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije zakazano je za sutra u 10.00 u Specijalnom sudu u Beogradu.

Gotovo dvadeset godina posle ubistva novinara Slavka Ćuruvije u petak, 5. aprila, pred Specijalnim sudom u Beogradu biće izrečena prvostepena presuda optuženima.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je krajem januara predložilo sudu da na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina osudi četvoricu nekadašnjih pripadnika Resora državne bezbednosti (RDB), optuženih za ubistvo Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef Resora državne bezbednosti (RDB) Radomir Marković, kao nalogodavac ubistva, tadašnji šef beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak, kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

U završnoj reči koja je počela krajem decembra prošle godine, a nastavljena krajem januara tekuće, zamenik tužioca Milenko Mandić rekao je da su tokom suđenja potvrđeni navodi iz optužnice da su Marković, Radonjić, Kurak i Romić po nalogu iz vrha vlasti, dok je porota bila cela vlada, organizovali i izvršili ubistvo novinara. Kako je naveo, Ćuruviju je vlast videla kao mogućeg ozbiljnog političkog protivnika.

XS
SM
MD
LG