Srpska lista pita Kfor: Otkud vojnici Albanije na severu KiM; KFOR: Oni su deo NATO

Tanjug

04. 04. 2019. u 17:44

Srpska lista upitala je danas komandanta Kfora "otkud vojnici Albanije na ulicama srpskih gradova na severu, kada se dobro zna da vojska Albanije nije deo misije Kfor"

Српска листа пита Кфор: Откуд војници Албаније на северу КиМ; КФОР: Они су део НАТО

Srpska lista upitala je danas komandanta Kfora "otkud vojnici Albanije na ulicama srpskih gradova na severu, kada se dobro zna da vojska Albanije nije deo misije Kfor".

Srpska lista saopštila je da je serija čudnih događaja na severu Kosova i Metohije, a nakon upozorenja britanske ambasade u Prištini, izazvala uznemirenje srpskog naroda i takođe upitala komandanta Kfora da li raspolaže informacijama o eventualnim incidentima na severu pokrajine.

"Ispisivanje grafita sa veličanjem tzv. Velike Albanije, i UČK, provokacija i šetnja pripadnika vojske Albanije centrom Kosovske Mitrovice kod građana je izazvalo zabrinutost, posebno nakon što su saopštenja britanske ambasade provejavala stereotipnim odnosom, skoro stigmatizirajući 50 000 Srba na severu Kosova i Metohije", ukazuje Srpska lista u saopštenju.

Srpska lista kaže da zbog svega navedenog javno pita komandanta Kfora da li raspolaže informacija o eventualnim incidentima na severu Kosmeta, na koje upozoravaju Britanci i Nemci, ali i "otkud vojnici Albanije na ulicama srpskih gradova na severu, kada se dobro zna da vojska Albanije nije deo misije Kfor".

KFOR: ALBANSKI VOJNICI NA SEVERU KiM, DEO NATO, NE PROVOKACIJA

Kfor je večeras, povodom navoda o prisustvu albanskih vojnika na severu Kosova, saopštio da to nije bila provokacija, već izviđačka aktivnost gripe oficira NATO u pratnji Kfora i da nema razloga za uznemirenje.

"Ovo nije provokacija, veednicka aktivnost NATO, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga iznenaditi jer je Albanija clan NATO vegodina. Osim toga, trebalo bi da bude poznato da Albanija takode doprinosi misiji Kfora", precizira se u saopštenju Kfora, dostavljenom Tanjugu.

Kfor navodi da su oficiri koji učestvuju u tim aktivnostima iz razlicitih drzava NATO, ukljucujubaniju. Dodaje se da se aktivnost sastoji od posete razlicitim mestima na Kosovu, ukljucujutrovicu i druge lokacije na severu.

Povodom, kako kažu, širenja neodgovornih glasina i izazivanja neosnovane zabrinutosti među stanovništvom, Kfor poručuje da je situacija na severu, kao i sirom Kosova, "apsolutno pod kontrolom i da nema nikakvih naznaka ili dokaza o moguemirima ili nasilju".

"U stvarnosti nema razloga za brigu niti straha od bilo cega", navodi Kfor.

U saopštenju se ističe da Kfor nastavlja da bude nepristrasno posvevom mandatu datom od strane UN kako bi zastitio sve ljude na Kosovu.

"Svi se moraju osebezbednije kada Kfor sprovodi vezbe i kre po Kosovu", navodi se u saopštenju.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (60)

star

04.04.2019. 18:11

Sasvim normalno pitanje predstavnika Srpske liste, otkud vojnici Albanije na ulicama srpskih gradova na severu, kada se dobro zna da vojska Albanije nije deo misije Kfora.

Kalina23

04.04.2019. 19:23

KFOR mora da pruzi potpunu bezbednost nasem narodu na Kosovu.ovo je nedopustivo sto je vojska na severu.

Zoran

04.04.2019. 20:44

Pa dosli izi Albanije, otkud bi bili? Neka poslaje Vucic one zene sto ga branile da cuvaju Srbw na Kosovu.

Istina

04.04.2019. 21:04

Čuj: "Srpska lista pita Kfor"Pitam ja Srpsku listu: Šta će Vaši ljudi u Kosovskoj (Šiptarskoj) vladi?

Деда Јагош

04.04.2019. 22:07

Да сте убили два-три од батина не би им пало на памет да се више шетају.

Milica Milicic

04.04.2019. 23:13

Ovo je jos jedan vid pritiska na Srbe na KiM, nisam sigurna da KFOR moze da im obezbedi sigurnost.

Lj. Milošević

04.04.2019. 23:54

Српска војска сарађује са нато! Шаљите и нашу војску у патроле!!

Pedja

05.04.2019. 03:48

Prisustvo vojske Albanije na severu KiM je poruka Srbima da im nije tu mesto, ali nas narod nece nasesti na provokacije pobornika velike albanije.

Milisav

05.04.2019. 06:59

Ne smemo nasedati na provokacije Albanaca, jer je upravo to ono što najviše žele.

JOVOVIĆ ZORAN

05.04.2019. 07:28

ZAŠTO PITAJU KFOR ? ZAŠTO NE PITAJU VUČIĆA I DJURICA? PA DJURIC TRIJUMFALNO IZJAVI:"VODIMO SA 5: : 0 ! JEDINA STRAŠNA ISTINA JE : SVE TO STOJI U BRISELSKOM SPORAZUU,POTPISANOG SA NASE STRANE ! NEKA OBJAVE SPORAZUM ....

Сека

05.04.2019. 08:29

Kfor nikada nije i nece stititi Srbe na KiM. Sva sreca pa je drzava Srbija uz svoj narod.

Marija

05.04.2019. 08:40

Nazalost je tacno da je Albanija clanica NATO ali je i provokacija da su bas oni ovde morali vezbati , NATO i onako glumi policajca u pola sveta, mogli su ih i drugde poslati.

Novak

05.04.2019. 08:43

KFOR je ovim postupkom dokazao da ne vrsi funkciju za koju se predstavlja na severu Kosova.