04. april  2019. 14.20  →  15.25 | Izvor: Tanjug

Gojković: Napadom na žene potvrdili da je politika SzS - nasilje

BEOGRAD -

Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković najoštrije je osudila današnji, kako je rekla, brutalni napad na žene u Skupštini grada Beograda.

Ovim napadom,navodi Gojković u saopštenju, Boško Obradović i njegovi sledbenici potvrđuju da je jedina politika Saveza za Srbiju promocija nasilja.

maja, gojkovic

"Nakon vandalskog upada u Radio televiziju Srbije i nasilja ispred Predsedništva Srbije, nasilnici okupljeni u Savezu za Srbiju ponovo, koristeći fašističke metode, napadaju i nasrću na žene, sada i na sednici Saveta za ravnopravnost" ocenjuje Gojković.

Ona je dodala da je hrabra i odlučna reakcija žena pokazala da ovakva politika nema budućnost među slobodoljubivim građanima Srbije, a da oni koji, kako kaže, zagovaraju politiku vešala, testera, napada na žene, medije i institucije, imaju nameru da nastave sa nasilnim scenarijima.

Gojković je pozvala državne organi i institucije da reaguju, jer se ne sme dozvoliti nasilnicima da nastave da napadaju i ugrožavaju građane mirna i pristojna građane Srbije, koji su okrenuti demokratskom i ekonomskom razvoju i napretku.

Dačić: Nije više za osudu, već za sankcionisanje 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ne postoji takva promena izbornog zakona koji bi opoziciji omogućila da pobedi, jer im za to nedostaje podrška naroda i ideje i poručio da nasilje primenjuju slabići.

Dačić je u Ministarstvu spoljnih poslova, gde se susreo sa unukom Mahatme Gandija Tarom Gandi Batačardži, odgovarajući na pitanje o pokušaju upada lidera SzS u Skupštinu grada kazao da su njihovi pokušaji izašli iz konteksta političke borbe.

"U ovom trenutku je za mene neshvatljivo da smo, dok pričam sa Tarom Gandi, unukom čiji je deda bio simbol za nenasilje i mir, i danas imali priliku da vidimo od strane pristalica SzS akte nasilja u Beogradu. To je potpuno izašlo iz konteksta te političke borbe", rekao je Dačić novinarima.

On je dodao da je očigledno da što je manja podrška naroda, veća je radikalizacia protesta i nasilja.

Dačić je istakao da osuđuje takve akte, jer, kako kaže, to nanosi štetu Srbiji budući da protivnici to prikazuju kao glavnu  temu u Srbiji, kao da postoji politička nestabilnost, a to je, ocenjuje ministar, loše za nacionalne i državne interese.

"Neki bi trebalo da se opredele, hoće li se baviti politikom ili će se baviti nasiljem", rekao je Dačić.

Naveo je da više nema smisla da se govori kako se takvo nasilje osuđuje, jer, kako kaže, "ovo više nije za osudu, već za sankcionisanje".

On je svima koji se bave nasiljem poručio da moraju da se znaju principi po kojima se vodi politički život.

"Siguran sam da ne postoji promena izbornog zakona, sistema koji će njima pomoći da pobede na izborima, jer su za to potrebni glasovi. Ako toga nema, onda je u planu radikalizacija i dolazi do zloupotrebe onih koji su došli na skupove zbog političkog uverenja", kazao je Dačić.

Dačić je poručio da je odraz snage kada neko ne pribegava nasilju, a da nasilje primenjuju slabići i oni neće moći da ostvare svoj cilj.

Paunović: Žene su danas održale čas demokratije 

Pokušaj upada u Skupštinu grada i blokada institucije od strane članova Saveza za Srbiju je za svaku osudu, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ona je istakla i da je ovo nedopustivo u demokratskoj zemlji kao što je Srbija, saopšteno je iz Kancelarije.

"Oni, kojima su puna usta porodice, značaja uloge majke, mera populacione politike, danas su pokazali svoje pravo lice i političku nemoć, ali i želju da nedostatak narodne podrške nadomeste nasiljem i incidentima", istakla je Paunović.

Ona je pozvala nadležne državne organe da reaguju što hitnije i spreče sve učestalije talase nasilja nad ženama.

Srodne vesti

Broj komentara: 5

Ana  04. 04. 2019. | 16:57
Sramota za opoziciju darecnoj zeni umesto da pomognu!
Tamara  04. 04. 2019. | 21:14
Opozicija nema ni plan ni program,imaju samo nasilje
Mila   04. 04. 2019. | 22:02
Sem nasilja nista drugo i ne znaju!!
sasa  05. 04. 2019. | 08:43
@Mila  Jel to Srbija za koju se bore opozicionari?????????
0
0
Kristijan  05. 04. 2019. | 07:14
Opozicija je potvrdila politiku nasilja i bahatosti.