Najnovije vesti
Vesti Svet
Stoltenberg: Da, unutar NATO ima neslaganja

Stoltenberg: Da, unutar NATO ima neslaganja

U prvom obraćanju jednog generalnog sekretara NATO-a američkom Kongresu, čelnik vojne alijanse Jens Stoltenberg izjavio je da unutar te organizacije postoje brojna neslaganja i pozvao na povećanje odbrambenog budžeta NATO-a kako bi bolje izlazio na kraj s globalnim izazovima, kao što je Rusija.

Jens Stoltenberg Foto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

- Moramo biti iskreni. Postavljaju se pitanja sa obe strane Atlantika o snazi našeg partnertsva. I, da, postoje razmimoilaženja - kazao je Stoltenberg, prenosi AP.

Međutim, kako je naveo, otvorene diskusije i različite tačke gledišta nisu znakovi slabosti, već suprotno.

- To je znak snage. Tako da ne treba da budemo iznenađeni kada spoznamo različitosti između naših zemalja (članica). Danas imamo neslaganja o pitanjima kao što su trgovina, energija, klimatske promene i iranski nuklearni sporazum. Postoje ozbiljna pitanja sa ozbiljnim neslaganjima - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je u govoru NATO nazvao najjačim savezom u istoriji koji se međutim i danas suočava sa brojnim izazovima.

Među njima je sve agresivnija Rusija, koju je generalni sekretar, između ostalog, optužio za nagomilavanje vojske od Arktika do Mediterana i od Crnog mora do Baltika, sajber napade, pokušaje mešanja u demokratije i nepoštovanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, iz kojeg su se povukli i Vašington i Moskva.

- Rusija krši sporazum. U Evropi nema novih američkih raketa, ali ima ruskih. I dalje pozivam Rusiju da ponovo poštuje Sporazum o nuklearnim snagama, ali ona do sada nije preuzela korake da to uradi. Vreme ističe, zbog čega se moramo pripremiti za svet bez sporazuma - kazao je generalni sekretar NATO.

On je dodao da će NATO biti umeren i koordinisan i da neće raditi isto što i Rusija.

- NATO nema nameru da u Evropi rasporedi nuklearne rakete koje se ispaljuju sa zemlje. Međutim, NATO će uvijek preduzimati neophodne korake na kredibilnom i efikasnom odvraćanju - istakao je Stoltenberg.