"U Balkanskoj međi ima manje propagande nego što ima američke u njihovim ratnim filmovima"

Glumac Aleksandar Srećković Kubura reagovao je na pisanje Tajmsa o filmu "Balkanska međa", koji ovih dana puni bioskopske sale u Srbiji i Rusiji. Britanski list je oštro napao film ocenivši da svojim prikazom nedavne balkanske istorije potkopava regionalni mir, kao i da predstavlja propagandu Putinovog režima.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2019.

08:30

Printscreen YouTube/Archangel Studios

Srećković, koji u filmu glumi Albanca - pripadnika OVK, za Novosti kaže da ga ovakve poruke nisu iznenadile.

"Nije neočekivano da će zapadni mediji koji su podržavali i opravdavali nezakoniti čin NATO bombardovanja Jugoslavije, osuditi film koji prikazuje našu istinu, da ga predstavljaju kao unošenje nemira na Balkan. Nije Tajms imao takve komentare kad su kosovski Šiptari tri dana sprovodili krvavi pir, ubijali ljude, rušili pravoslavne crkve... Nisu pisali takve tekstove kad je pogođen voz u Grdeličkoj klisuri... Ti mediji su masovno podržavali bombardovanje, to je mašinerija koja radi svoj posao", rekao je Srećković.

Srećković podseća da je film baziran na istinitom događaju, ali da je u pitanju fikcija.

"Nismo pravili dokumentarni film. Ostali smo u nivou žanra i film nema poseban politički stav. Najmanje smo se, zapravo, bavili politikom. Reč je o antiratnoj drami, o strahotama rata, zverstvima i neljudskim postupcima koji iskaču na videlo u ratnim okolnostima. 'Balkanska međa' je opomena na rat, a kraj nosi ljubavnu priču i antiratnu poruku", kaže Srećković i dodaje:

"U američkoj produkciji, u filmovima sa tom tematikom, uvek su Srbe predstavljali kao ubice i divljake, a u tim ostvarenjima igrale su i velike holivudske zvezde. Ne vidim da u 'Međi' ima više propagande nego što ima američke propagande u njihovim ratnim filmovma."

Jedan od producenata i glumaca u filmu Miodrag Radonjić za Novosti je rekao da politici nije mesto u kulturi i da tekst u Tajmsu predstavlja njihov izbor da govore šta žele i misle.

"Ironija je da su partneri u distribuciji 'Balkanske međe' američki gigant 20th Century Fox i kuća 'Amadeus' iz Londona koja radi distribuciju za celu Evropu", kaže Radonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: