Bregzit: Tereza Mej izabrala dogovor pre unutarpartijskog jedinstva

Premijerka nije uspela da sprovede Bregzit glasovima torijevaca. Sada će to probati da uradi glasovima laburista.
Tereza Mej
PA
Tereza Mej

Bila je spremna da se povuče. Danas je premijerka kao prioritet odabrala napuštanje Evropske unije uz sporazum, ispred zadovoljstva kolega Bregzitovaca iz Konzervativne stranke.

Protivnici iz stranke i van nje dugo su ismevali Terezu Mej jer je mislila da može i partiju i zemlju da provede netaknute kroz proces.

Ali, pošto je u sudaru sa evroskepticima njen plan doživeo poraz, kako je rekao jedan ministar posle višečasovno sastanka u utorak, ona je pokušala glasovima torijevaca da sprovede Bregzit.

I torijevci su rekli - Ne.

Sada će pokušati to da uradi glasovima laburista. Pojednostavljeno gledano, to je suština.

Politička mudrost?

To bi moglo da znači, kako navode tri izvora iz njenog kabineta, da je Mej prihvatila neke od zahteva laburista za podršku za usvajanje plana.

To se odonosi na onih šest zahteva koji su, iskreno govoreći, često delovali kao da su sročeni tako da ih je nemoguće prihvatiti.

Jedan ministar mi je rekao da ponuda laburistima glasi - „Vi želite ''mekani Bregzit'. Evo vam. Sada pomozite da ga oblikujemo".

Ovo bi mogao da bude politički mudar potez. Izazvati Džeremija Korbina da konačno odluči da li vodi partiju koja je stvarno za naš izlazak iz EU, ili grupu koja želi da se bori do poslednjeg daha.

Obe varijante su za njega veoma komplikovane jer je i njegova partija podeljena.

A ministri ne polažu velike nade u to da će sastanak predstavnika stranaka biti plodonosan. Iskreno, ne znaju da li mogu da veruju Korbinu da će se laburisti držati dogovora ako do njega dođe.

Naravno, za svaku opozicionu partiju je iskušenje kada se takmiči za političku prednost. Naučili smo do sada da to baš i ne poklapa uvek sa vašim ili mojim najboljim interesima.

Tejt galerija moderne umetnosti

I bez obzira da li Tereza Mej ili Džeremi Korbin popuste u ovom trenutno hipotetičkom procesu, parlament će biti taj koji će preuzeti kontrolu.

To za promenu znači da će oni koji se nevoljno zalažu za Bregzit, morati da se suoče sa realnošću da bi premijerkin plan mogao da bude najbolja varijanta koju će dobiti i možda, samo možda, na kraju ipak daju podršku Terezi Mej.

I čudnije stvari su se dešavale.

Ali premijerka rizikuje mnogo u svojoj stranci, a eventualni unutrašnji sukob mogao bi da zaustavi ceo proces.

Poslanici i ministri Bregzitovci su „besni" zbog izbora koji je napravila premijerka.

Jedan od visoko rangiranih torijevaca je rekao da premijerka „pravi umetnost od loših procena - i to nisu samo Rubens ili Van Gog, nego cela Tejt galerija moderne umetnosti".

Kao i uvek, velika kocka sa sobom nosi i veliki rizik. Premijerka može da, praveći kompromise, traži i dobije podršku drugih stranaka za svoj plan.

Ali ako i kada to uradi, njena stranka će biti toliko podeljena da Mej neće moći da vlada ili da radi bilo šta, ni sada, ni nikad.

Jedno pitanje

Ako će da napravi neku vrstu čudnog pakta sa Laburistima oko Bregzita koliki bi on zaista mogao da traje? Kako bi mogao da funkcioniše i donese održivi dogovor kada je već rekla da će napustiti funkciju i neki drugi lider će uskoro preuzeti upravljanje sledećom fazom Bregzita?

U ovom trenutku možda možemo da odgovorimo na jedno pitanje koje je Tereza Mej izbegavala. Kada dođe do toga, da li bi izabrala jedinstvo u partiju ilu napuštanje EU sa sporazumom?

Na žalost mnogih, ali i olakšanje ostalih, izabrala je sporazum.

  • Мунгос

    03.04.2019 22:53
    Да, да, одрживи договор је веома битан.
    Све остало је неодрживо.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC