Nedaće na otvaranju 20. Međunarodne smotre arheološkog filma 1

U Narodnom muzeju u Beogradu sinoć je otvorena 20. Međunarodna smotra arheološkog filma, čija je zemlja počasni gost Egipat.

Uprkos jubileju i činjenici da je Beograd među malobrojnim evropskim, pa i svetskim gradovima koji ima ovakvu manifestaciju, otvaranje su obeležili skandalozno prevođenje obraćanja ambasadora Egipta u Srbiji Amvra Algoveiija i problemi sa tehnikom koja je zatajila već kod prikazivanja drugog egipatskog filma iz programa svečanog otvaranja.

Mlada devojka koja je posle prevoda ubrzo napustila Narodni muzej, ambasadorovo obraćanje na engleskom najpre je, uz smeh, prepričavala u kratkim crtama i u trećem licu jednine, da bi posle podužeg dela njegovog govora pozvala prisutne da joj se „kasnije obrate, ako ima nešto nejasno“.

Direktor Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković i koordinator Smotre arheološkog filma Ivana Minić izjavile su za Danas da Narodni muzej nema ništa sa ovom prevođenjem, iako je domaćin manifestacije. Prema njihovim rečima, za prevod ambasadorovog govora bila je nadležna Egipatska ambasada.

Zastoj u prikazivanju filmova, dok nije popravljena tehnika, ambasador Algoveiija iskoristio je da publiku u Atrijumu Narodnog muzeja upozna sa aktivnostima Ambasade Egipta u Srbiji na pripremi izložbe u Muzeju afričke umetnosti. Na njoj će, kako je najavio, 28. juna biti prikazani svi staroegipatski artefakti koji postoje u Srbiji, izuzev Beogradske mumije, koja se od pre desetak dana nalazi u Narodnom muzeju.

Na njegovu inicijativu publici su se obratili i predstavnici kultnog života u Srbiji, koji su početkom godine, u organizaciji Egipatske ambasade obišli Egipat. Oni su pričali o svojim utiscima sa obilaska ranohrišćanskog manastira Svetog Antonija, koji je bio tema prvog filma na otvaranju Smotre. Uprkos nezvaničnim najavama, svečanom otvaranju nije prisustvovao egipatski ministar za antikvitete Kaled El-Elani.

Na 20. Smotri arheološkog filma do 9. aprila biće prikazana 42 filma iz 12 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari