HEROJSKI ČIN KOJI JE ZADUŽIO SRBE: Priča o Grku koji je odbio da bombarduje našu zemlju (VIDEO)

Novosti online

03. 04. 2019. u 18:10

Jedna epizoda iz bombardovanja SRJ 1999. godine Srbija i danas pamti s posebnim emocijama. Reč je o odluci Grka Marinoas Ricudisa, koji je odbio da učestvuje u bombardovanju Srbije

ХЕРОЈСКИ ЧИН КОЈИ ЈЕ ЗАДУЖИО СРБЕ: Прича о Грку који је одбио да бомбардује нашу земљу (ВИДЕО)

Foto: Facebook @ Marinos Ritsoudis

Jedna epizoda iz bombardovanja SRJ 1999. godine Srbija i danas pamti s posebnim emocijama. Reč je o odluci Grka Marinoas Ricudisa, koji je odbio da učestvuje u bombardovanju Srbije.


„Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod“, rekao je Ricudis, kapetan broda grčke ratne mornarice.


Grčki heroj se u tim dramatičnim danima oglušio o direktno naređenje i vratio brod u luku.



Srbi mu taj čin nisu zaboravili, pa je u Beogradu osvanuo i grafit s njegovim likom, a patrijarh srpski Irinej odlikovao je prošle godine Ricudisa Ordenom Svetoga cara Konstantina.


„Marinos Ricudis bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države i učestvuje u sramnom napadu na naš narod i zemlju i on je, kao komandant vojnog broda, došao u Jadransko more, gde mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini, vratio se svojim brodom u Grčku i otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju“, rekao je tada patrijarh Irinej, obrazlažući odlikovanje na svečanosti u Patrijaršiji.




(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Meda

03.04.2019. 18:19

Srbi bi tom čoveku trebali dići spomenik za života ili u najmanju ruku, ali najmanju dati da jedna ulica u Beogradu nosi njegovo ime. Čovek je robijao dve godine za nas sve i porodicu je svoju uskratio mnogo svega za rad nas bratskog mu naroda. Jednu ulicu sa njegovim imenom i prezimenom smo mu u najmanju ruku dužni.

Novi

03.04.2019. 18:46

Grčki narod je Srbima u Bosni i Hercegovini u toku rata devedesetih bio jedini prijatelj i davalac pomoći bez bilo kakvog interesa.

Mima

03.04.2019. 19:09

Danas, kada i neki Srbi rade protiv Srba, ovaj covek je još veći heroj nego što je tad bio, ako je to moguće. Zadužio nas za zilion narednih generacija. Ono što me je konkretno najviše pogodilo je njegova izjava da bi i posle kazne koju je izdržao, ponovo sve uradio isto. Stvarno heroj, kome se, čini mi se, nismo se dovoljno odužili

MILOŠ

03.04.2019. 20:10

Zaslužuje sve privilegije od Srbije koje jedan strani državljanin može dobiti. Njegovo delo je herojsko.

драгана

03.04.2019. 20:20

Brat Marinos!I braća Grci,koji nas vole celim bićem.Hvala Marinosu i hvala Grcima.Učimo od Grka,imamo šta.

Шумадинац

04.04.2019. 13:05

Волео бих, да могу, да се лично сретнем са овом живом легендом од човека, Мариносом, да попричамо о тадашњој ситуацији у којој се нашао! Да му се захвалим у име моје породице, и народа, и да му кажем да нас је задужио, да тај његов потез нећемо никад заборавити.