AMFILOHIJEVA KLETVA: Ko bude rušio, Bog ga srušio!

V. Kadić S. Gregović

03. 04. 2019. u 17:40

Mitropolit Amfilohije oštro osudio nameru da se ukloni Krstionica. Podrška SPC i od savetnika Veneta, Stefana Valdegamberija

АМФИЛОХИЈЕВА КЛЕТВА: Ко буде рушио, Бог га срушио!

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Foto: D. Dozet

MIRNO je bilo prve noći kraj crkvice-krstionice, "Suze Njegoševe" koju su od mogućeg novog desanta izvršitelja i policije i najavljenog rušenja čuvali vernici i sveštenici na Miholjskoj prevlaci kod Tivta. Njih stotinak u molitvi i uz pesme vaskrslom Isusu Hristu dočekali su novi dan na morskoj peni i pod vedrim nebom. Povodom najave da će srušiti crkvicu na pontu u sredu je reagovao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Ko srušio krstionicu na Prevlaci, da Bog da Časni krst njega i njegovo potomstvo srušio i uništio! Ja ponavljam te reči. Jeste da su teške, ali ja moram da ponovim te reči Svetog Petra Cetinjskog - rekao je mitropolit nakon liturgije u crkvi Svetog spasa na Toploj u Herceg Novom.

Amfilohije je podsetio da Mitropolija crnogorsko-primorska decenijama moli i traži da sama, bez finansijske pomoći države, obnovi prevlačku svetinju.

- Ne daju nam ovi takozvani zaštitnici kulturnih dobara. Šta oni štite? Kulturna dobra ili kulturne ruševine? Kulturna dobra su ona koja se obnavljaju, koja vaskrsavaju, koja se revitalizuju. To je pravilo bilo kroz vekove, i na istoku i na zapadu. Samo ovde kod nas, evo, ne dozvoljavaju da se obnovi ta svetinja. A daće Bog - rekao je mitropolit koji je u sredu po podne stigao na Prevlaku da pozdravi čuvare Krstionice.

I regionalni savetnik italijanske regije Veneto, Stefano Valdegamberi, u sredu je uputio pismo podrške sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i vernom narodu.


Foto Mitropolija CG Vernici štite Krstionicu

- U Boki kotorskoj je vladala u određenom istorijskom kontekstu i Mletačka republika čiji smo naslednici mi iz regije Veneto. U 15. veku manastir Svetih arhangela doživeo je rušenje i uništenje pravoslavnog monaškog bratstva koji su nasledili monaški red Svetog Benedikta Nursijskog. Time je načinjena nemerljiva šteta ne samo pravoslavlju slovenskog juga već celokupnom hrišćanstvu. Zbog toga osuđujemo svaki akt rušenja hramova i agresije prema hrišćanima. Vest o nameri državnih organa Crne Gore da uklone malu krstionicu nas je zabrinula jer smatramo da će to pogoršati odnose između države i crkve - kazao je Valdegamberi, podsećajući da je regija Veneto dala punu podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u obnovi manastira Svetog arhangela Mihaila.

KRIVIČNA PRIJAVA

PRAVNI zastupnik manastira Svetog arhangela Mihaila Dejan Vukšić najavio je da će predati krivičnu prijavu protiv odgovornih zbog povrede načina vođenja upravnog postupka u vezi rešenja statusa objekta krstionice, odnosno zbog akcije policije koja je pokušala da zauzme krstionicu i pre nego što je izvršna služba građevinske inspekcije uopšte pokušala da na lice mesta sprovede rešenje o rušenju.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Чикириз

05.04.2019. 12:52

Појединци су у Боки рушили пола брда да би направили зградурине са све лифтовима без икакве дозволе! Свако је лио бетон поред мора и правио понте без дозволе .Цела Бока је девастирана и бетонирана а смета им мала крстионица ( јер је српска и православна) Који олош!!! Треба им се заиста супротставити!