Britanci traže cenzuru "Balkanske međe": Film je ruska propaganda i potkopava mir u regionu

Britanski "Tajms" oštro je napao film "Balkansku među", ocenivši da svojim prikazom nedavne balkanske istorije potkopava regionalni mir. U komentaru objavljenom 31. marta film se istovremeno stavlja u kontekst "meke sile" Rusije.

Kultura

Izvor: Sputnik News, Novosti

Sreda, 03.04.2019.

18:41

Britanci traže cenzuru
Foto: Screenshot, Youtube

"Tajms" čak na izvestan način poziva na cenzuru filma, navodeći da je "Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim nacijama i narodima bez zaštite" i da je "vreme da se na to stavi tačka", jer "kad se laž zaodene u istinu u opasnosti su život i sloboda".

Film "Balkanska međa", koji je nedavno premijerno prikazan u Rusiji i Srbiji, govori o desantu na Prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Sfora zauzela aerodrom Slatinu neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

Film je poslednjih nedelja najgledaniji u bioskopima u Rusiji i zemljama Zajednice nezavisnih država.

Kako je u izjavi za Sputnjik rekao režiser Andrej Volgin, iako je film inspirisan istorijskim događajima, reč je ipak o umetničkom delu, a u "srpskoj liniji" su korišćeni i dokumentarni kadrovi.

U filmu "Balkanska međa" glume Miloš Biković, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura, Anton Pampušni i Goša Kucenko, a u epizodnoj ulozi se pojavljuje i Emir Kusturica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: