KOLINDA ZBOG BLAJBURGA PRIMA I UBICE: U sastavu počasnog voda kod hrvatske predsednice bio i nalogodavac likvidacije jugoslovenskog gastarbajtera u Nemačkoj
Foto: Facebook / Kolinda Grabar-Kitarović

sramota

KOLINDA ZBOG BLAJBURGA PRIMA I UBICE: U sastavu počasnog voda kod hrvatske predsednice bio i nalogodavac likvidacije jugoslovenskog gastarbajtera u Nemačkoj

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović primila je danas članove tzv. Počasnog blajburškog voda (PBV), organizatora komemoracije ustašama na Lojbaškom polju, među kojima je bio i jedan koji je svojevremeno osuđen za ubistvo, prenosi Index.hr

Kako piše hrvatski portal, reč je o Boži Vukušiću, nalogodavcu ubistva jugoslovenskog gastarbajtera Jusufa Tatara 1983. godine u Karlsrueu.

Vukušić je osuđen na doživotni zatvor, ali je odležao samo osam godina.

Prilikom nedavnog gostovanja na HRT-u, on je rekao da je odmah po puštanju iz zatvora počeo da radi u hrvatskoj državnoj službi, i to u MUP-u, a zatim u Saboru u Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava i u vreme Račanove koalicijske vlasti.

Očito, ocenjuje Index, Vukušićeva prošlost ne smeta Kolindi Grabar Kitarović, te ga smatra relevantnim sagovornikom za razgovor o organizaciji skupa na Blajburgu.

Kako se dodaje, članovi tzv. PBV-a pozvali su hrvatsku predsednicu na Blajburg 18. maja, ali im ona nije potvrdila da će doći.

"Predsednica Grabar-Kitarović zahvalila je na pozivu i naglasila važnost dostojanstvenog odavanja počasti nevino stradalima", stoji u saopštenju iz kabineta hrvatske predsednice.

Glavni sekretar tzv. PBV Tomas Baumgartner izvestio je da su u kontaktu sa austrijskim vlastima kojima su predali sve što je potrebno kako bi se komemoracija održala.

Upitan jesu li tražili dozvolu austrijskih vlasti, Baumgartner je rekao da im dozvola ne treba jer se radi o crkvenom obredu, a komemoracija se održava na posedu u vlasništvu tog voda.

"Jedino se moramo držati austrijskih zakona. Oni imaju sad jedan novi zakon od 1. marta i ja se nadam da će se svi koji dolaze tamo držati toga zakona i da neće praviti nerede kao što je nekad bilo", rekao je.

Baumgartner smatra da na komemoraciji neće biti incidenata ali će, kao i svake godine, biti provokatora.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track