Najnovije vesti
Vesti Svet
ODUSTALI OD RUŠENJA KRSTIONICE Vernici opkolili "Suzu Njegoševu" u Tivatskom zalivu, policija BLOKIRALA OSTRVO, pa se povukla (VIDEO)

ODUSTALI OD RUŠENJA KRSTIONICE Vernici opkolili "Suzu Njegoševu" u Tivatskom zalivu, policija BLOKIRALA OSTRVO, pa se povukla (VIDEO)

Crnogorska policija je rano jutros opkolila krstionicu "Suza Njegoševa" na Prevlaci Svetog arhangela Mihaila kod Tivta, čije je rušenje za danas najavila vlast Crne Gore. Prema poslednjim informacijama, policija se povukla posle sedam sati zbog velikog broja ljudi, dok je u 9 sati počela liturgija, javila je Televizija Crne Gore.

krstionica, Tivat, Crna Gora Foto: Facebook / screenshot
krstionica, Tivat, Crna Gora

Iako je rušenje krstionice najavljeno za 9.00 časova, policija je došla u 4.35 časova sa ugašenim svetlima sa mora i opkolila krstionicu, u kojoj se mnoštvo naroda molilo, javlja portal IN4S. Tri kordona policije opkolila ostrvo sa svih strana, sa kopna i mora.

Sekretar odbora za izgradnju Manastira Svetog arhangela Mihaila otac Miajlo Backović pozvao je policiju da se povuče.

Veliki broj vernika sinoć se okupio ispred krstionice, s namerom da molitvom sačuva svetinju, a svenoćno bdenje služio je Njegovo preosveštenstvo episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.

Predstavnici policije pozvali su okupljeno sveštenstvo i vernike koji su stajali oko krstionice da se raziđu, jer "ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklonite". Okupljeni građani i sveštenik Backović su to odbili, a policija nije intervenisala, pišu podgoričke "Vijesti".

Backović je otišao na informativni razgovor u policiju, gde su sa njim razgovarali čelnici CB Herceg Novi i Agencije za nacionalnu bezbjednost za Boku kotorsku, pokušavajući da ga ubijede da sveštenstvo i vjernici odustanu od čuvanja malog objekta za kojeg je građevinska inspekcija donela rešenje o rušenju.

Backović je to odbio, nakon čega se vratio kod vernika na prevlaku i oni su ostali da čuvaju krstionicu.

Policiju, koja je došla da ih odatle ukloni, građani i sveštenstvo manastira su počastili su čajevima, sokovima i sendvičima, nakon čega su se jutros oko sedam časova policajci povukli.

Inspekcija crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma najavila je za danas rušenja krstionice "Suza Njegoševa". Rešenje o rušenju potpisao je urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

"Suza Njegoševa"

Krstionica se nalazi u moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene pre više od 11 vekova u sedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene 1220. godine.

Tu se svakodnevno obavljaju krštenja i sve je više onih koji u letnjem periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Krstionica je izgrađena skladu sa arhitekturom iz 9. veka i posvećena je Svetom Lovćenskom Tajnovidcu - Petru Drugom Petroviću Njegošu.