Najnovije vesti
Vesti Svet
Sećate li se najmlađe milijarderke na svetu? Njeno carstvo se urušilo kada je otkriveno da je PREVARANT, a sada uživa kao NIKAD RANIJE

Sećate li se najmlađe milijarderke na svetu? Njeno carstvo se urušilo kada je otkriveno da je PREVARANT, a sada uživa kao NIKAD RANIJE

Do 2014. godine, delovalo je da ništa ne može da stane na put Elizabet Holms (35), genijalnoj naučnici čiji izum bi mogao zauvek da promeni medicinu. Međutim, nakon što je otkriveno da je prevarantkinja, njeno devet milijardi dolara vredno carstvo survalo se u provaliju, a preti joj i kazna od 20 godina zatvora. Povlačenje iz javnosti bio je logičan potez, ali Holmsova ne sedi kući i plače. Naprotiv. Kako piše "Biznis insajder", cvetaju joj ruže.

elizabet holms Foto: Profimedia
elizabet holms

"Ženski Stiv Džobs" kao su je zvali pre nego što je otkriveno da je njena revolucionarna metoda vađenja i analiziranja krvi zapravo prevara, nedavno se verila. Njen izabranik je sedam godina mlađi Vilijam Bili Evans (27), naslednik lanaca hotela u Kaliforniji.

Nije poznato kako je Holmsova, nekada najmlađa milijarderka na svetu, upoznala svog mlađeg izabranika.

Prvi put u javnosti par se pojavio na popularnom festivalu "Burning men" u Nevadi, svega nekoliko dana nakon što je njena firma "Teranos" u potpunosti zatvorena. Holmsova i Evans se ne eksponiraju javno, a profili na društvenim mrežama su im zaključani pa na internetu postoji tek nekoliko fotografija srećnog para.

Takođe, nije poznato ni mnogo podataka o mladoženji. Sudeći prema njegovom LinkedIn profilu, završio je ekonomiju na prestižnom koledžu MIT, a deo studija proveo je i u Kini. Po završetku studija, radio je jedno vreme i u kompaniji "LinkedIn".

Prema tvrdnjama "Veniti fera", verenici su počeli i da žive zajedno u luksuznom stanu u San Francisku.

Međutim, koliko će ostati zajedno zavisi od sudskog postupka koji se vodi protiv nje. Amerilčko tužilaštvo u julu 2018. godine podiglo je optužnicu protiv Holmsove i njenih saradnika zbog prevare. Ona se već izjasnila da nije kriva, međutim, ako sud odluči da jeste, mogla bi da dobije 20 godina zatvora plus 250.000 dolara kazne.

Sve to njenom vereniku očigledno ne smeta.

Raspad poslovnog carstva

Holmsova je još na drugoj godini studija hemijskog inženjerstva osnovala firmu "Real-Time Cures", koju je kasnije preimenovala u "Teranos".

Njen poslovni model temeljio se na revolucionarnoj ideji testiranja krvi sa malom količinom iz jagodice prsta (za razliku od ostalih tehnologija za koje je potrebno izvaditi nekoliko ampula krvi iz vene), odnosno uređaju za napredno testiranje krvi pod nazivom "Edison".

Govorila je da će to testiranje omogućiti otkrivanje niza bolesti među kojima su rak i visoki holesterol. U intervjuima je govorila kako stvaraju tehnologiju koja iz jedne kapljice krvi može da dijagnostikuje na stotine bolesti, što će spasiti mnoge živote i promeniti svet.

Uskoro je novac počela da prikuplja od poznatih investitora kao što su "Oracle", Leri Elison i Tim Draper. Novac od investitora uzela je pod uslovima da ne mora da otkrije kako funkcioniše tehnologija i da ima poslednju reč prilikom donošenja odluka.

Tokom prvih deset godina gradila je firmu u tajnosti. Bila je opsednuta bezbednošću, čak tražila je da svako ko poseti prostorije firme potpiše ugovor, a prostorijama se kreće u pratnji obezbeđenja, čak i do WC-a.

Kako je "Teranos" počeo da prikuplja milione za ulaganje, Holms je postala javna ličnost, koja je krasila naslovnice magazine "Fortune" i "Forbs", nastupala na TED Talku i učestvovala u panelima sa Bilom Klintonom. U jednom trenutku, Holmsova je postala najmlađa milijarderka koaj je sama napravila svoj kapital. Njeno bogastvo tada je procenjeno na oko 4,5 milijardi.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) u avgustu 2015. počinje da istražuje "Teranos" i pronalaze nepravilnosti u testiranju patenta. U isto vreme službenici centra za regulaciju laboratorija (CMS) posetili su laboratoriju kompanije gde su pronašli velike netačnosti u testovima koji su se sprovodili za pacijente.

Dva meseca kasnije novinar "Volstrit džurnala" Džon Karejrou, koji prati medicinu i naučni sektor, objavljuje istraživanje o prevari u korišćenju tehnologije i tada počinje njen početak kraja. Karejrou je otkrio da "Edison", sprava za testiranje krvi koju koristi "Teranos", nije mogla da pruži tačne rezultate zbog čega je firma ustvari koristila tradicionalnu aparaturu.

U julu 2016. godine Holmsova je izbačena na dve godine iz industrije laboratorijskog testiranja. Do oktobra "Teranos" je morao da prekine sva laboratorijska testiranja.