28. mart  2019. 22.55  | Izvor: RTV

Koje su mogućnosti primene "blokčejn tehnologije"?

NOVI SAD -

Koje su mogućnosti primene "blokčejn tehnologije" i kako pomoću nje unaprediti poslovanje? Na tu temu kroz primere iz industrije bilo je reči u Privrednoj komori Vojvodine, gde su se okupili poslovni ljudi te struke. Programska radionica namenjena je programerima sa ciljem da se kroz predavanje i hakaton dođe do funkcionalnih demo rešenja.

Blokčejn platforma važi za najpouzdaniju platformu za čuvanje podataka. Široj javnosti poznata je zbog kriptovaluta, ali u bliskoj budućnosti svoje mesto naći će i u čuvanju ličnih dokumenata, katastru, kao i u svim transakcijama, čak i berzanskim. Zbog toga je, kažu učesnici skupa, važno imati znanje o toj oblasti.

 blokcejn

"Ja radim dosta projekata iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane i veliki svetski lanci su već sada tražili od velikih dobavljača pogotovo zelenog povrća da im celo poslovanje bude bazirano na blokčejn platformi", rekao je Đorđe Mirković, PureVision, učesnik.

Cilj događaja bio je da se približe koncepti blokčejn tehnologije poslovnom svetu, da se prenesu iskustva iz inostranstva, i da se, kroz interaktivnu radionicu sa menadžerima, dođe do idejnih rešenja za unapređenje procesa upotrebom blokčejn tehnologije u Srbiji.

"Iako je blokčejn veoma nova tehnologija imamo sada već treću generaciju 0bsnetwork je jedna od platformi te treće generacije tako da su mogućnosti dramatično porasle u odnosu na prvu i drugu generaciju i nadam se da ćemo kroz dijalog sa učesnicima doći do saznanja o tome kako možemo Vojvodinu i Novi Sad možda da pozicioniramo ne samo kao korisnike nego i aktivnog učesnika u razvoju", rekao je Srđan Krupešanin, osnivač „ 0bsnetwork Blockchain"-a.

Događaj je organizovan u Privrednoj komori Vojvodine, koja ima praksu okupljanja poslovnog sveta raznih oblasti, a IT svakako je jedna od onih kojom Vojvodina i Novi Sad mogu biti ponosni.

"Koliko je razvijena IT privreda kod nas pokazuje da na listi od 10 komapanija u celoj Srbiji prve 4 se nalaze u Novom Sadu. Novi Sad je poznat ne samo po razvoju It tehnologije nego i po razvoju digitalne tehnologije u oblasti poljoprivrede", rekao je Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine.

U prilog tezi da IT cveta u Novom Sadu ide i podatak Narodne banke da je u 2018-oj izvoz IT usluga bio na nivou od milijardi i 135 miliona prema podacima i budući da je to grana privrede koja svake godine raste za 20-tak odsto, uskoro bi i u tome mogla pomoći blokčejn tehnologija.