BiH

Nelson: Nacionalni plan ne znači članstvo u NATO-u

Nelson: Nacionalni plan ne znači članstvo u NATO-u
Foto: Jelena Đurđević | Nelson: Usvajanje godišnjeg plana nije uslov za članstvo u NATO

​BANJALUKA – Predavanje godišnjeg nacionalnog plana nije pitanje članstva u NATO-u već produbljivanje postojećeg partnerstva s tom organizacijom, rekao je Erik Nelson, novi američki ambasador prilikom njegove prve posjete Banjaluci.

"Čuo sam mnogo razmišljanja onih koji nisu spremni da podrže članstvo. Njiima sam objasnio da je važno da se sada radi na partnerstvu s NATO-om, a članstvo je važno pitanje o kojem će trebati razgovarati, ali to pitanje će doći na red za mnogo godina. Pitanje članstva ne treba da prepriječi put partnerstvu koje imamo danas i trebamo gledati kako da ga unaprijedimo", rekao je Nelson i dodao da je iz svih dosadašnjih razgovora dobio poruku da je partnerstvo s NATO-om svima korisno.

"Predavanje godišnjeg nacionalnog programa je tehničko pitanje. To nije komplikovano pitanje koje ne bi trebalo politizovati. Na koji način će vlasti riješiti to pitanje je na njima da odluče. Ja ne mogu davati svoje mišljenje o tome", rekao je Nelson.

Upitan da li će nakon odlaska Morin Kormak, bivše američke ambasadorice, biti ukinute sankcije Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Nelson je rekao da je odluka o sankcijama donesena u Vašingtonu na osnovu specifičnih aktivnosti i prijetnji.

"Radujemo se boljem partnerstvu u budućnosti. Nadamo se da će sve njegove akcije promovisati i podržavati stabilnost BiH", rekao je Nelson i dodao da se raduje budućim susretima s predsjedavajućim Predsjedništva poštujući njegovu ustavnu ulogu u BiH.

Govoreći o formiranju vlasti, istakao je da zna da stranke razgovaraju o formiranju vlasti i da imaju različite prioritete.

"Na koji način one balansiraju te prioritete i kako dolaze do saglasnosti je na njima da odluče. Mi poštujemo demokratski proces", naglasio je.

Takođe je istakao da su SAD su posvećene uspjehu BiH, suverenitetu i ekonomskoj nezavisnosti, kao i uspjehu oba entiteta. 

"Ovo je prva od mnogo posjeta koje ću nadam se imati u Banjaluci. Imao sam mnogo korisnih razgovora. Kao što sam obećao na dolasku u BiH, posjećivaću brojne zajednice, građane i lidere i pitati o tome kakve su reforme potrebne kako bi se BiH kretala naprijed. Razgovarali smo o partnerstvu SAD-a sa građanima RS", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije