Petak, 21.06.2002.

09:54

Srbi i Albanci o svojim nestalima

Izvor: B92, FoNet

Default images

Sef UNMIK Mihael Stajner razgovarao je u petak u Pristini s porodicama nestalih i kidnapovanih Srba i Albanaca, u pokusaju da se razmenom informacija i saradnjom dodje do istine o sudbini oko 10.000 ljudi, javlja dopisnik Radija B92 Fatmir Seholi. Stajner je rekao da medjunarodna administracija na Kosovu poslednjih meseci intenzivno radi na otkrivanju sudbine nestalih i zatrazio da porodice nestalih Srba i Albanaca razmene podatke u cilju dolazenja do istine. Razgovorima je prisustvovao sef Odseka za nestala i kidnpovana lica Hose Pablo Aman koji je najavio otvaranje novih opstinskih kancelarija za pitanja nestalih i kidnapovanih lica i bolju saradnju kancelarija. Stajner je obecao da ce obici nedavno otkrivenu masovnu grobnicu u Oraovcu gde patolozi rade na identifikaciji leseva i masovne grobnice u Srbiji. Vlada Kosova je u cetvrtak raspravljala o toj temi, a najavljeno je osnivanje Komiteta za nestala i kidnapovana lica, a na inicijativu predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Sastanku u Pristini prisustvovao je i koordinator Udruzenja porodica nestalih Srba sa Kosova Simo Spasic, koji kaze za Fonet da je zadovoljan rezultatima tog susreta: "Moramo biti koliko-toliko zadovoljni sa tim sastankom, oni su bili dosta otvoreni, s tim sto nase cvrste dokaze da ima zivih - doduse nismo dali podatke na kojim mestima - oni su rekli da je sve to laz, da onaj ko nas laze treba krivicno da se goni, da nema zivih, da nema logora. Mi smo onda i njima dali do znanja i na uvid podatke o kidnaperima koji su ucestvovali u otmicama nasih porodica i da se necemo smiriti dok god su oni na slobodi. Stajner je obecao da ce ovakav susret sto se tice Albanaca i Srba biti jednom mesecno, a da ce UNMIK sa nasim udruzenjem jednom nedeljno odrzavati sastanke u Beogradu", rekao je Spasic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: