Dostupni linkovi

U Nišu obeleženo 20 godina od početka bombardovanja


Centralna ceremonija povodom 20 godina bombardovanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Centralna ceremonija povodom 20 godina bombardovanja

Tačno u 19.45, zvucima sirena za uzbunu i gašenjem svetla, u Nišu je počelo centralno, državno obeležavanje 20. godišnjice od početka NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Manifestaciji prisustvuje veliki broj građana Srbije i državnih zvaničnika, među kojima su i predsednik Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić. Prisutan je i član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pred okupljenima u Nišu da "nikome ne zaboravljamo naše živote, posebno dečje".

"Smrt 2.500 civila, posebno 79-oro dece, za nas će uvek biti zločin, a za njih čak i ako to hoće da priznaju, samo greška. Na to nikada nećemo pristati, nemamo prava da pognemo glavu i sebi kažemo greška jer bi to značilo da i sopstvene živote doživljavamo kao grešku. Naš narod nije greška. Mi smo brojčano mali narod, narod spreman na žrtvu, ali i pomirenje", kazao je Vučić u centru Niša.

"Hvala onima koji nisu bili protiv nas, ali nam pomagao nije niko. Bili smo sami suočeni sa najvećom vojnom silom na svetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22.000 tona bombi i raketa i njihovim jasnim ciljem - da nas ponize i deo naše teritorije predaju nekom drugom", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija danas ponovo ima prijatelje, ali i “one koji nam više nisu neprijatelji”.

Državni zvaničnici na ceremoniji u Nišu
Državni zvaničnici na ceremoniji u Nišu

"Srbija je danas desetostruko jača nego 1999. godine, jača nego što je ikada bila. Srbija se poput ptice feniks oporavila i od sankcija, agresije, unutrašnje pljačke zemlje... Na putu oporavka ne mogu da nas zaustave, a poraz Srbije ma koliko čekali, nećete dočekati. Srbiju niko ne može da pokori. Suština slobodne, nezavisne Srbije je da pognemo glavu kada mi to hoćemo, a ne kada oni to traže", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio i da je narod Srbije odlučio da neće da bude deo NATO pakta i da "niko ne preti već samo hoće da štiti svoju zemlju".

Okupljenima u Nišu, patrijarh Irinej je poručio da tako nešto ne treba da se ponovi nikada i nigde u svetu, a da su zvuci sirena za uzbunu i “danas prisutni u našim životima”.

78 dana bombardovanja 1999. godine, patrijarh je nazvao "najtragičnijima u našoj istoriji", rekavši da je "još tragičnije što su došli od "naših bivših saveznika i prijatelja".

Irinej je na skupu rekao i da je na nama da "prigrlimo otadžbinu" i da budemo jedinstveni, jer je to, ističe, danas najpotrebnije.

Okupljenima u Nišu se obratio i MIlorad Dodik, koji je rekao da posledice bombardovanja "i danas traju".

"Hteli su da nam nanesu štetu od koje se nećemo oporaviti. Ta šteta je ogromna, civilizacijska. Nisam od onih koji će im ikad oprostiti, i kada budem samo običan čovek imaću u sebi neoprostiva sećanja na dane kada su Republici Srpskoj i Srbiji naneli ogromne gubitke", kazao je Dodik u Nišu.

On je izjavio i da "nikada neće dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini" kojom bi, kako se izrazio, Srbija i RS "opet bili razdvojeni".

Dodik je rekao i da su "godine i decenije koje dolaze, godine našeg državnog ujedinjenja".

Komemorativni skupovi širom zemlje

Dve decenije od početka NATO intervencije na SRJ tokom dana su obeležene komemorativnim manifestacijama širom zemlje.

"Nikada ne smemo zaboraviti na žrtvu heroja koji su dali svoje živote da bi Srbija bila slobodna", poručio je ranije danas Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, nakon polaganja venaca na Spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice".

Godišnjica bombardovanja obeležena je i polaganjem venaca na spomenik "Zašto" poginulim radnicima Radio-televizije Srbije u Tašmajdanskom parku.

Brat jednog od poginulih radnika RTS-a Miroslav Medić, kazao je da se već 20 godina čeka odgovor na pitanja "zašto je bilo potrebno da pogine 16 radnika RTS-a", kao i "zašto niko nije te radnike zaštitio".

On je kazao da bivši direktor te medijske kuće Dragoljub Milanović nije sklonio radnike RTS.

NATO je zgradu RTS pogodio s dva projektila, u rano jutro 23. aprila 1999. Tada je poginulo 16 zaposlenih u RTS-u.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je u saopštenju ocenio da je 24. mаrtа 1999. bio "najtužniji početak proleća u istoriji Beograda i naroda". Zamenik gradonačelnka Goran Vesić u Tašmajdanskom parku položio je venac na spomen-obeležje posvećeno Milici Rakić i deci koja su stradala u NATO bombardovanju.

Protest SRS i DSS-a

Nekoliko opozicionih stranaka, uglavnom desne orijentacije, protestima i performansima su obeležille 20. godišnjicu NATO intervencije.

Srpska radikalna stranka je u centru Beograda zapalila zastave Evropske unije i NATO, uz poruku da "nikada neće zaboraviti niti oprostiti bombardovanje ’99. godine". Demokratska stranka Srbije je ispred Predsedništva Srbije ostavila, kako su rekli "spomenik beščašća" za predsednika Aleksandra Vučića.

Radikali zapalili zastave NATO i EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Ambasade: 24. mart je dan kada je diplomatija podbacila

"Pamtimo 24. mart kao dan kada je diplomatija podbacila i izražavamo iskreno žaljenje zbog civilnih žrtava tokom događaja iz 1999. godine", ističe se u današnjoj zajedničkoj izjavi saučešća predstavnika ambasada Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Holandije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

"Saučestvujemo sa bolom svih onih koji su u ratovima 90-ih izgubili svoje najmilije", naglašava se u izjavi, povodom 20.godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije koje je trajalo 78 dana, počelo je na današnj dan pre 20 godina. Intervencija NATO usledila je posle neuspešnih pregovora o sukobu na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje vojske i policije i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

XS
SM
MD
LG