"Tie Break" - hip-hop uz muziku Nine Simon

Lionska trupa "Tie Break" predstaviće se sutra u Pozorištu na Terazijama, u okviru 16. Beogradskog festivala igre, komadom "Predvorje" koja je nastala kao rezultat njihovih putovanja širom sveta i čestog boravka u hotelima gde su, kako ističu, provodili lepe i zabavne trenutke.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.03.2019.

13:32

Foto: belgradedancefestival.com

Duhovit komad, u kome na džez muziku Nine Simon, članovi ove mlade trupe koriste hip-hop i brejkdens kako bi dočarali duhovite scene u lobiju hotela, liftu, sobama, tumačeći uloge konsijerža, recepcionara, gostiju...

Jedan od koreografa i igrač, Moncef Zebiri, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u "Aviatoru" da "Predvorje" nije predstava koja od publike zahteva da u tišini, mirno prati dešavanja na sceni, već je dozvoljeno smejanje, vikanje, a na kraju su svi pozvani da im se pridruže na sceni i zaigraju.

Predstava je puna akrobatike, a igrači su, kako ističe, vrlo različiti.

"Ima niskih i visokih, mršavih i debelih. Hip-hopu dodajemo umetničku notu i cilj nam je da približimo igru svim generacijama. U Francuskoj se predstave uglavnom prave za elitu, nisu namenje ni svim generacijama, ni svim staležima. Obične ljude ćete mahom videti u bioskopu, ali ne i u pozorištu i mi želimo ovom predstavom da otvorimo vrata svima", objasnio je Zebiri.

On je rekao da su prvo imali minijaturu od 10 minuta koju su igrali na ulici, a onda ih je primetila Mišel Luke, programski direktor Kuće igre u Lionu, i ponudila im je pomoć.

Razradili su priču, dodali scene, napravili scenografiju i u februara 2018. predstava "Predvorje" je premijerno izvedena.

Zebiri je kazao da su se odlučili za muziku Nine Simon, pošto im je cilj da okupe što više ljudi, a njena muzika to može.

Pre trupe "Tie Break", njeni članovi su proveli 15 godina u trupi "Pokemon" nastupajući širom sveta - od Džibutija, preko Avganistana, do Islanda.

"Nastupali smo u zemljama u kojima ljudi nisu imali priliku da gledaju igru na sceni, kao što je slučaj u Avganistanu. Bilo je vrlo dirljivo, na kraju su svi zaigrali sa nama na sceni. Svako putovanje čini nas bogatijim za novo iskustvo", istakao je Zebiri.

Na putu ka Beogradu dobili su ideju za novu predstavu.

"Biće u sličnom stilu, moderan džez, brodvejska predstava, sa stepovanjem i muzikom Frenka Sinatre. Trenutno nas inspiriše bogatstvo američkog džeza, možda za treću predstavu nam inspiracija bude Šarl Aznavur", rekao je Zebiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: