Dostupni linkovi

Sarajevo: Sastanak za jačanje regionalne i EU saradnje


Susret u Sarajevu
Susret u Sarajevu

U okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine Procesom za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i predsjedavanja Rumunije Evropskom unijom, u Sarajevu se održava sastanak Radne grupe EU za Zapadni Balkan i učesnica Procesa za saradnju jugoistočne Evrope na nivou direktora i političkih direktora.

Tema je jačanje regionalne saradnje i uspostava bolje povezanosti između regionalnih inicijativa i EU. Sastanak je i prilika za razmjenu mišljenja u pogledu evropskog puta Zapadnog Balkana sa akcentom na naredne korake u tom procesu.

Domaćin sastanka ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u uvodnom obraćanju naglasio je važnost saradnje zemalja regiona u procesu evropskih integracija.

"Moja poruka je bila da ovaj ukupan boravak radne grupe za zapadni Balkan u Sarajevu iz našeg ugla treba da bude u funkciji dobijanja kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine. Ništa nema tako snažan konsenzus kao pogled prema evropskoj budućnosti", rekao je Crnadak.

On je kazao kako je pozvao sve zemlje članice i EU da pomognu BiH, prije svega u dostizanju određenih standarda i jačanju institucionalnih kapaciteta kako bi se omogućilo ono što je najvažnije, a to je bolji život svih građana države Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG