KRIZA NA POMOLU: SAD uskoro obustavljaju prodaju F-35 Turskoj?

NovostiOnline

21. 03. 2019. u 18:48

SAD bi uskoro mogle da zamrznu prodaju borbenog aviona „Lokid Martin F-35“ Turskoj, zbog njene nabavke raketnog sistema odbrane S-400 od Rusije

КРИЗА НА ПОМОЛУ: САД ускоро обустављају продају Ф-35 Турској?

Foto Tanjug / AP

SAD bi uskoro mogle da zamrznu prodaju borbenog aviona „Lokid Martin F-35“ Turskoj, zbog njene nabavke raketnog sistema odbrane S-400 od Rusije.

„S-400 je kompjuter. F-35 je kompjuter. Ne kačite svoj kompjuter na kompjuter svog neprijatelja, a to je ono što bismo uradili (prodajom)“, izjavila je vršiteljka dužnosti pomoćnika ministra odbrane SAD za međunarodnu bezbednost Kejti Vilbardžer, prenosi Rojters.

Iako SAD još uvek nisu donele konačnu odluku o prodaji aviona F-35 Turskoj, Rojters navodi da zvaničnici potvrđuju da zvanični Vašington već razmatra korake o obustavi prodaje, prenosi Tanjug.

„Ima mnogo stvari koje možemo da zaustavimo kako bismo im poslali signal da smo ozbiljni“, rekla je Vilbardžerova za Rojters.

F 35 Foto EPA

Obustava prodaje aviona bila bi najozbiljnija kriza između dve NATO saveznice, rekao je direktor Centra za strateške i međunarodne studije Bulent Aliriza.

sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

raca

22.03.2019. 07:23

Da vi imate mnogo nacina da se petljate svuda i u svasta i vi smete sve,ali mozda ce neko i vama jednog dana a mozda i sad moze reci alo bre moje pare moja roba-dosta vise.

Zoran Jović

22.03.2019. 09:01

Foliraju se a Nato već spremio ekipu za rastavljanje S400 na delove i slanje u USA.