Povećana boravišna taksa u Trebinju

D. CURAĆ

21. 03. 2019. u 06:55

U Opštini Trebinje uveliko rade na legalizaciji svih smeštajnih kapaciteta. Veće cene uvešće red u turističkoj ponudi grada i smanjiti rad na crno

Повећана боравишна такса у Требињу

Sve više turista u Trebinju

CENA boravišne takse u Trebinju za hotele, hostele i motele ubuduće će iznositi tri umesto dve marke za jedan dan, dok je paušal za one koji usluge smeštaja pružaju u stanovima, kućama i apartmanima povećan sa 25 na 30 maraka godišnje po krevetu.

Takva odluka doneta je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta u Trebinju, i to na predlog Odeljenja za privredu zbog toga što je Ministarstvo trgovine i turizma prošle godine grad Trebinje proglasilo za prvo turističko mesto.

- Povećanje takse biće jedan od značajnih koraka ka legalizaciji svih smeštajnih kapaciteta u gradu. Napravili smo pravilnik kategorizacije smeštaja, biće uvedeno više reda, i podignut kvalitet usluga - istakao je Radenko Drašković, načelnik Odeljenja za privredu Grada Trebinja.

Žarko Vico, iz Turističke organizacije Trebinja, kazao je da će povećanja cene značajno uvećati budžet te organizacije. Umesto nekadašnjih 70 odsto, sada će u lokalnu TO biti izdvajano 80 odsto sredstava, dok će Turističkoj organizaciji RS ići 20 odsto prihoda.

U Trebinju je, inače, registrovano 200 kreveta privatnog smeštaja, dok se procenjuje da neregistrovanih ima više od 1.000.

SUBVENCIJE

U TREBINjU je u 2018. godini evidentirano 93.929 noćenja, što predstavlja uvećanje za oko 36 odsto u odnosu na 2017. godinu. U Gradskoj upravi naveli su da su u 2018. izdvajali sredstva za subvencije svima onima koji su uredno registrovani.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

N&k%l&c@

21.03.2019. 08:10

Podignete cene - oterate turiste...obične, normalne, a dovedete zapadnjake koji dolaze da gledaju "Radovanove koljače" i arape da vam klanjaju...