Opozicija oko SZS oprečno o presudi Radovanu Karadžiću koju danas izriče Hag 1Radovan Karadžić Foto: Wikipedia

Poslanici opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju (SZS) danas su u parlamentu oprečeno govorili o presudi koju će u toku dana izreći Međunarodni sud u Hagu bivšem predsedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Poslanik Dveri Dragan Vesović rekao je novinarima u skupštinskom holu da taj pokret nikada ne bi pristao da izručuje Srbe „lažnom Haškom tribunalu“.

„Ako treba da se sprovodu procesi, mi imamo institucije u zemlji“, dodao je Vesović odgovarajući na pitanja novinara.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla da je Haški tribunal u svom radu pokazao „dvostruke aršine“.

„Ako imamo presude samo srpskim generalima, tu regionalnog pomirenja nema“, rekla je ona.

Rašković Ivić je ocenila i da je Srpska napredna stranka „imala sreću“ da stupi na vlast kada je haško poglavlje završeno.

„Sećamo se kada je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) prelepio naziv Bulevara Zorana Đinđića u Bulevar Ratka Mladića“, rekla je Rašković Ivić.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je samo da za razliku od kolega u SzS-u, po ovom pitanju ima suprotan stav.

„Sačekaćemo presudu pa ćemo videti“, rekao je Ćirić.

Međunarodni sud u Hagu izreći će danas pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću, koga je Haški tribunal 2016. nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH.

Na tu presudu, žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci.

Karadžić je zatražio da bude oslobodjen ili da mu se ponovo sudi. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osudjen na doživotni zatvor.

Tribunal je 24. marta 2016. Karadžića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Pored genocida, Karadžić (73) osudjen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari