19. mart  2019. 22.49  | Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

Blagdan svetog Josipa obeležen u Bačkom Monoštoru

BAČKI MONOŠTOR -

Jedan od četiri nacionalna praznika hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, blagdan svetog Josipa, obeležen je u Bačkom Monoštoru. Sveta misa služena je u crkvi svetog Petra i Pavla.

"Ovo je prvi put da Hrvatsko nacionalno veće blagdan sv. Josipa obeležava izvan Subotice, a to što je odabran Monoštor ima svoju simboliku, jer je Monoštor prvo mesto izvan Subotice gde je organizirana celovita nastava na hrvatskom jeziku", kazala je predsednica HNV-a Jasna Vojnić.

"Kada poredim početke rada Hrvatsko nacionalno veća i današnje vreme mogu reći da je hrvatska nacionalna zajednica uspela da ostvari određeni stepen prava. Na početku je bilo dosta poteškoća, nisu postojale hrvatske institucije, malo je bilo hrvatskih udruženja. Danas sve to funkcioniše sasvim drugačije", kazao je Josip Zvonko Pekanović, predsednik HNV-a u prvom sazivu.

"Sela i mesta gde žive pripadnici hrvatske nacionalne zajednice danas su pred velikim izazovom, jer smo svedoci velikog iseljavanja. Zato je važno da dođemo u male sredine, iskažemo zajedništvo, da pokažemo da ti ljudi nisu zaboravljeni, da ih ohrabrimo u ovim teškim vremenim", kazao je ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota.

Proslavu u Monoštoru organizovalo je Hrvatsko nacionalno veće, KUD Hrvata "Bodrog" iz Bačkog Monoštora i Župa sv. Petra i Pavla.

Sveti Josip jedan je od praznika hrvatske zajednice u Srbiji, ali i zaštitnik hrvatskog naroda.