Ponovo postavljen krst na spomen obeležje u Velikoj Hoči

Mermerni krst, polomljen i srušen u noći između 6. i 7. marta, postavljen je na spomen obeležju u Velikoj Hoči kod Orahovca.

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

22:23

Ponovo postavljen krst na spomen obeležje u Velikoj Hoči
FOTO TANJUG / KANCELARIJA ZA KIM / bb

Postavljanju mermernog krsta prisustvovali su učenici i nastavnici osnovne škole "Svetozar Marković" iz Velike Hoče i nekoliko desetina građana opštine Orahovac.

Svečanu liturgiju povodom postavljanja mermernog krsta održao je seoski paroh Milenko Dragićević uz sasluženje oca Velje Stojkvića iz Orahovca.

Akcija postavljanja krsta na spomen obeležje, a pre nekoliko dana i jarbola, takođe srušenog iste noći i na kojem se ponovo vijori srpska trobojka, sprovedena je zajedničkim naporima predstavnika crkvene opštine Velika Hoča i Orahovac, Udruženja porodica kidnapovanih te opštine i predstavnika privremenog organa opštine Orahovac.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih opštine Orahovac Negovan Mavrić, izjavio Tanjugu da je obnavljanje ovog spomen obeležja veoma značajno za srpski narod u ovom kraju i potvrda je njihove rešenosti da ostanu i opstanu na svojim ognjištima.

"Svi vandalski napadi, a bilo ih je puno do sada, usmereni su na to kako bi nas ekstremisti i teroristi zastrašili i oterali odavde. Ovim im poručujemo da im to neće uspseti", rekao je Mavrić i zahvalio Kancerlariji za KiM na saradnji i pomoći kako bi se krst i pre nekoliko dana jarbol vratili tamo gde im je i mesto.

Spomen-obeležje Srbima u Velikoj Hoči, koji su kidnapovani i mučki ubijeni tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, oskrnavljeno je u noći između 06. I 07. marta kada su i dalje nepoznati počinioci polomili krst i oborili jarbol sa zastavom Srbije.

Na taj vandalski I necivilizacijski čin odmah je reagovao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je rekao da je reč o "bezumnom napadu" i ocenio da je rušenje krsta znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim simbolima.

"Ekstremisti su u Velikoj Hoči kod Orahovca sinoć počinili još jedan bezuman napad na mesto sećanja na Srbe tog kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji. Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, i ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga događa napad na taj spomenik", naveo je tada Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: