Građanka smanjuje stan da bi izbegla plaćanje grejanja

Vesna Nedeljković je juče započela radove na smanjivanju svog stana u Zrenjaninu.
Građanka smanjuje stan da bi izbegla plaćanje grejanja
Foto: Pixabay
Ona misli da će, ako smanji veličinu svog stana i zidom ogradi jednu zaostalu cev, izbeći dažbine za grejanje koje mora da plaća, iako se isključila s toplovodne mreže kojom gradska toplana distribuira toplotu, piše Politika.
 
Problemi sa grejanjem u Zrenjaninu počeli su da se gomilaju kada je Toplana sa obračuna potrošnje energije po kvadratu stambene površine prešla na plaćanje po utrošku energije, gde su neki vlasnici uveli takozvane delitelje toplote čijim očitavanjem se utvrđuje potrošnja energije ili se očitavanje vrši u podstanicama za više stanova.
 
Uhodavanje novog načina naplate koje još uvek traje izazvalo je niz negativnih reakcija građana i niz protesta pre svega zbog visokih računa koji su stizali do građana. Neki su protestovali, a neki su se i isključili sa mreže. Kada je ta pojava dobila zabrinjavajuće razmere, Skupština grada Zrenjanina je uvela propise po kojima se korisnik grejanja može isključiti sa mreže, ali mu trajno ostaje obaveza da plaća takozvani fiksni deo koji plaćaju svi potrošači, bez obzira na potrošnju, pa čak i oni koji su se skroz isključili sa mreže.
 
Ta skupštinska odluka pogodila je i Vesnu Nedeljković, koja živi na Bulevaru Veljka Vlahovića u Zrenjaninu. Ona se isključila sa mreže, a pre toga je dobila potrebnu saglasnost stanara. Tako je postupilo i još šest vlasnika stanova u toj zgradi, a ona je, kažu, zakasnila nekoliko meseci i, za razliku od njih, trajno mora da plaća grejanje koje nema. Ona pokazuje sve prerezane cevi i veliku TA peć, kojom se greje već nekoliko godina. Međutim, postoji jedna vertikalna cev od dva i po metra u hodniku, koja preko zime bude donekle topla. Tražila je da tu cev uklone jer je potpuno bespotrebna i ne funkcioniše, ali to oni koji održavaju grejanje i podstanicu neće da urade. 
 
Vesna misli da je to razlog što joj izdaju račune, pa je zatražila da i tu cev odseku. Međutim, to se ne dešava. Stoga je odlučila da cev zazida i smanji stan za jedan kvadrat. Radovi su juče već počeli. Vesna je pre desetak godina, kao tehnološki višak, ostala bez posla, pa prihode ostvaruje kao sezonski radnik na crnogorskom primorju.
 
Pre odluke da zazida spornu cev, Vesna se žalila na razne adrese ali, prema njoj, pravde nema. Do sada je platila više od 80.000 dinara, a nešto od toga preko izvršitelja.
 
Na njenu stranu je stala građanska organizacija "Preokret", koja je Skupštini Zrenjanina uputila zahtev da promeni propis koji je, prema njima, uperen protiv građana i oni ga smatraju neustavnim.
  • Optimista

    21.03.2019 08:57
    Realnost
    Pročitao sam neke komentare i moram da kažem nešto.
    Na tom idealnom zapadu nijednom vlasniku stana u višestambenom objektu ne pada na pamet da se isključuje sa zajedničkog sistema objekta. Normalno jer mu to neće biti dozvoljeno, a i platiće debele kazne. Objekat je dobio građevinsku dozvolu, upotrebnu dozolu i ne može neki stanar da menja uslove pod kojima je objekat dobio te dozvole tek tako i kako se njemu ćefne, a da ne pričam da ne sme da remeti uslove stanovanja drugih stanara (vlasnika). Ako se stanaru tj vlasniku stana ne svidja nek lepo proda taj stan i kupi stan gde mu je obezbedjen drugačiji vid snabdevanja. Znači da svako ima izbor.
    Na tom trulom zapadu u gradu gde imate i gas i toplanu vi ne kupujete m3 gasa neko kWh energije i ona vam je ista da li kupili iz toplane ili od distributera gasa. Želim da kažem da ne možete sami da kupite gasni kotao i da ga sami ugradite već vam to radi ovlašćena firma koja to održava i koja vam posle kotla postavi merilo toplotne energije (kalorimetar) i isporućuje vam energiju, tako da vam je potpuno svejedno da li se grejete preko toplane ili gasa, troškovi su Vam isti.
  • ZA @stasa

    20.03.2019 10:01
    centralno grejanje
    ...centralno grejanje mozda jeste najbolji nacin grejanja ali daljinsko grejanje nije niti je ikada bilo. Korisnici cesto brkaju ta dva sistema. Centralno je grejanje prostora sa jednim izvorom toplote a daljinsko, kako i rec kaze, iz daljine, tj. izvor je udaljen od prostora koji se zagreva. Pogotovo kada je odradjeno tako nakaradno kao u Zrenjaninu. Losa ili nikakva usluga Toplane se stiti kojekakvim nakaradnim i protupravnim zakonima i uredbama samog Grada, to dalje povlaci iseljavanje gradjana iz grada u neki malo bolji grad ili van drzave.
    Resenje je da se kompletna instalacija grejanja ukloni iz stana a ne da se smanjuje zivotni prostor. U mom stanu, sve je moje, ako nije moje - ja ga ne zelim.
  • SMile

    20.03.2019 09:46
    A znate li..
    A znate li da je u Srem Mitrovici grejanje poskupelo za 17.5%, dok je u NS tokom prošle godine pjeftinilo 4 puta.
    U SM je sad cena po m2 120din sa PDV-om pa puta m2 stana pa puta 12 meseci.
    Moj stan od 70m2 tj 66m2 grejne površine plaćamo 8000din mesečno pa puta 12 meseci a to izadje 96000din na godišnje m nivou, a radijatori jedva da se može reći mlaki, jer ako ih se pita, pa Bože, oni greju eto...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina