Francuska neće potpisati sporazum sa Kinom u okviru inicijative Novi put svile 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN/ POOL

Za razliku od Italije Francuska ne namerava da potpiše okvirni sporazum sa Kinom o učestvovanju u velikim infrastrukturnim projektima u okviru inicijative „Novi put svile“ prilikom predstojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

Evropske zemlje treba da se usaglase prema Kini, ponovljeno je iz Pariza. Francuska strahuje da ukoliko nema koordinacije neke zemlje bi mogle da potpišu sporazume sa Kinom prema kojima preuzimaju suviše velike obaveze.

Italija je prošle nedelje najavila da planira sa Kinom da potpiše nacrt sporazuma o novom putu svile prilikom posete Si Đinpinga koji će od četvrtka posetiti Italiju, Monako i Francusku.

Francusko predsedništvo je navelo da Francuska ne planira da sledi isti pristup kao Italija i da prednost daje konkretnim projektima sa Pekingom.

Novi put svile je veliki infrastrukturni program koji je kineski predsednik Si Đinping pokrenuo 2013. godine. Po njemu se predviđa izgradnja puteva, luka, železničkih pruga i industrijskih parkova u vrednosti od 1.000 milijardi dolara u Aziji, Evropi i Africi.

Vođe zemalja članica EU će razgovarati o strategiji prema Kini tokom neformalnog sastanka u četvrtak i petak u Briselu, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva. To će biti pre samita EU-Kina u aprilu i samita o putu svile u Pekingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari