NAPAD U UTREHTU: Tanis ipak terorista?

D. SAVIĆ

19. 03. 2019. u 10:41

U Holandiji tri osobe uhapšene posle napada u Utrehtu. Napadač poznat policiji, ali ne kao verski fanatik

НАПАД У УТРЕХТУ: Танис ипак терориста?

Policija izvodi Gokmena Tanisa AP Photo

PISMO pronađeno u kolima kojima je posle napada u tramvaju u holandskom gradu Utrehtu pobegao Turčin Gokmen Tanis (37), ostavivši iza sebe troje mrtvih, troje teško i šestoro lakše ranjenih, ukazuje na terorizam kao motiv ovog masakra.

Ne otkrivajući sadržaj pisma, holandski tužioci su zaključak da je reč o terorističkom napadu potkrepili i dokazima da između napadača i žrtava ne postoji nikakva veza. U prvom trenutku, turska agencija Anadolija prenela je da su rođaci napadača, inače rođenog u Turskoj, rekli da je on pucao da ubije određenu osobu iz "porodičnih razloga", a zatim i u druge ljude koji su pokušali da pomognu žrtvi.

Sada se zna i da je Tanis dobro poznato lice holandskoj policiji. Ovog meseca je optužen za kriminal, baš kao i više puta u prošlosti. Njegova "lepeza" prekršaja uključivala je provalništva, krađe, silovanje, ali u policiji nije bio zaveden kao verski fanatik.

ŽRTVE Žrtve masakra u tramvaju su konobarica Ros Feršur (19), fudbalski trener i otac troje dece Rinke Terpstra (49), a treća žrtva je osoba opisana kao muškarac od 28 godina iz Utrehta.

Oni koji su ga poznavali rekli su lokalnim medijima da je koristio drogu, da "nije terorista, nego psihopata". Sused koji je odrastao sa njim svedoči da se Tenisu brak raspao, da nije posećivao džamiju i da sve što je učinio nema veze sa verom:

- On je izgubljeni momak sa koeficijentom inteligencije majmuna - opisao ga je ovaj poznanik.

U međuvremenu je holandska policija uhapsila još dve osobe, od 23 i 27 godina, u vezi s pucnjavom. Njihov advokat rekao je holandskim medijima da su oni braća, ali da nemaju veze sa glavnoosumnjičenim. Tanis je identifikovan ubrzo posle napada, istog dana je uhapšen i zadržan u pritvoru. Pronađeno je i oružje kojim je počinio zločin.

U celoj Holandiji zastave su spuštene na pola koplja, dok na trgu 24. oktobra, na kom se masakr dogodio, građani Utrehta polažu cveće i pale sveće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije