A sada juriš na Evroligu 1Foto: Budućnost VOLI

Regularni deo ABA lige završen je mečevima u nedelju i opšti je utisak da je takmičarska 2018/19 bila jedna od zanimljivijih u poslednjoj deceniji.

Opšti kvalitet košarke na većini utakmica bio je upitan, međutim rezultatske neizvesnosti je bilo faktički do poslednjeg kola. Krka je izborila opstanak praktično „u minut do 12“ poslavši najvećeg rivala Olimpiju direktno u ABA 2 ligu. Istovremeno, Igokea je rezultatski, ali i kadrovski razočaravajuću sezonu završila ostankom u regionalnoj ligi ubedljivom pobedom nad Zadrom koji će igrati u baražu sa drugoplasiranim u plej-ofu ABA 2 lige. Partizan ni eventualnom pobedom nad FMP (poraz rezultatom 73:72) na kraju nije mogao da izbegne polufinalni serijal sa Crvenom zvezdom, pošto je Budućnost trijumfom nad Cibonom zacementirala treće mesto i duele sa Cedevitom. Duel Crvene zvezde i Partizana zakazan za subotu 23. mart biće uvodni u polufinalu, dok će dva dana kasnije Cedevita ugostiti zvaničnog šampiona ABA lige u serijalu koji se igra na dve dobijene.

Od ukupno 12 klubova, čak polovina je tokom sezone promenila četiri i više igrača. U takvoj rašomonijadi prednjačili su Igokea i Mornar. Oba kluba promenila su sedam i više košarkaša; ugovori su potpisivani na tri meseca, sa nekima je saradnja raskidana posle 30 dana, dok su pojedini angažovani a da prethodno nisu uživo ni pogledani. Iako su samo četiri tima imala prosek poena ispod 80 (Krka, Olimpija, FMP, Cibona), dok su Partizan i Mornar stali na cifri „80“ ne može se reći da smo napadački gledali previše dopadljivu igru. Crvena zvezda, Mega i Partizan mogu se jedini pohvaliti da su imali 19 timskih asistencija u proseku, što je najbliže evropskom standardu, odnosno brojkama zabeleženim u Evroligi i Evrokupu.

Procentualno, Partizan bi najviše trebalo da zabrine podatak od 33,16 odsto za tri poena, pred predstojeći plej-of. Crno-beli su u tom parametru tek sedmi u ligi, iako moderne tendencije pokazuju da je pomenuti segment jedan od vitalnijih za svaki klub željan vrhunskih rezultata. Partizan je u opasnoj zoni i kada je prosečan broj izgubljenih lopti u pitanju: sa 13,95 na petom je mestu sa skoro loptom više u odnosu na Zvezdu, takmaca u polufinalu. Posebno je interesantan podatak da nijedan tim sezonu nije završio sa 80 i više posto pogođenih „penala“. Zvezda je u tom segmentu tek na petom mestu (74,78) dok je Partizan osmi (72,11), FMP deveti (71,2), a Mega poslednja (63,01).

Ako bi se pogledao samo odnos pobeda i poraza; neizvesno je bilo do poslednjeg kola, pogotovo u borbi za opstanak. Tamo negde do 19. runde gotovo svi timovi osim najbolje četiri ekipe, Mege i FMP bili su u igri za ispadanje. Na vrhu je Zvezda sa skorom 21-1 izjednačila najbolji regionalni, ujedno i klupski rekord iz sezone 2016/17. Crveno-beli su već na polovini sezone rezervisali pol poziciju i sa liderskog mesta posmatrali potencijalnog rivala u polufinalu. Do brejka Cedevite u Beogradu krajem 2018. postojale su realne šanse da to ne bude Partizan. Crveno-beli nisu kalkulisali u večitom derbiju koji je bio odmah posle finala Kupa Radivoja Koraća i pobedom su nekako zakazali spektakl viđen još u takmičarskoj 2014/15 kada je Zvezda bila bolja od Partizana, u poslednjoj sezoni Duška Vujoševića na klupi crno-belih, a kasnije osvojila titulu trijumfima nad Cedevitom.

Tužan epilog za Olimpiju

Trebalo je da bude sezona povratka u sam vrh ABA lige, a za košarkaše Olimpije takmičarska 2018/19 završila se ispadanjem u ABA 2. Prvi put u istoriji takmičenja jedan od osnivača regionalne lige i njen šampion u debitantskoj sezoni ispao je iz elitnog ranga. Brojni su razlozi doveli do toga, najviše činjenica da je Olimpija bila uslovljena da istovremeno igra u tri takmičenja (ABA liga, domaće prvenstvo, FIBA takmičenje). Nacionalni savez nije imao sluha i bukvalno je primorao Olimpiju da od starta igra u domaćoj ligi, dok je Grad finansijski motivisao klub da se takmiči na međunarodnoj sceni. Uprkos budžetu koji je bio veći od pola miliona evra za tekuću sezonu, igrači su bili toliko premoreni da često nisu imali ni predstavu sa kime igraju narednu utakmicu i u kom takmičenju. Olimpija je promenila trojicu trenera; sezonu počela sa Zoranom Martićem, zatim je ekipu preuzeo Saša Nikitović, dok se od Jurija Zdovca barem očekivalo da se izbegne ispadanje iz ABA lige.

Raspored mečeva u plej-ofu

polufinale

Crvena zvezda – Partizan 23. mart 19.00

Partizan – Crvena zvezda 30. mart 19.00

eventualna majstorica 6. april 20.00

Cedevita – Budućnost 25. mart 19.00

Budućnost – Cedevita 31. mart 19.00

eventualna majstorica 7. april 19.00

ABA 2 liga

Primorska – Borac 20. mart 18.00

Borac – Primorska 24. mart 21.00

eventualna majstorica 28. mart 20.00

Spars – MZT 20. mart 20.00

MZT – Spars 24. mart 17.00

eventualna majstorica 28. mart 18.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari