Capital.ba

Vozaču Petra Đokića koncesija vrijedna tri miliona maraka

18.03.2019. / 13:38

BANJA LUKA, Firma Gorana Tadića, potpredsjednika ruskog moto kluba Noćni vukovi Republike Srpske, dobila je tri miliona maraka vrijednu koncesiju za izgradnju male hidrocentrale kod Han Pijeska, pokazalo je istraživanje Balkanske istraživačke mreže BiH.

Firma New Energy, čiji je suvlasnik Goran Tadić, u maju 2018. godine potpisala je ugovor za dvadesetogodišnju koncesiju s Ministarstvom energetike i rudarstva Republike Srpske gdje Tadić radi kao vozač ministra Petra Đokića.

– Nema to nikakve veze. Apsolutno nikakve veze. Svako može da konkuriše na bilo kom tenderu. Mi smo u ovom slučaju bili jedini – kaže Tadić za BIRN BiH.

Tadić kaže da se 25 godina poznaje s ministrom Đokićem.

Članovi ove bajkerske grupe danas se nerijetko mogu vidjeti sa članovima Đokićeve Socijalističke partije, čiji je član i sam Tadić, ali i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Odnosi Vukova i članova političkih partija se protežu do privatnih i poslovnih interesa, dok se važni centri ove organizacije nalaze u Brčkom i Šamcu.

Ideja o osnivanju ogranka Noćnih vukova u Republici Srpskoj pojavila se nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu 2011. godine, kada je na stadionu Crvene zvezde bio okružen pripadnicima ovog kluba koji u svijetu broji nekoliko hiljada članova.

– Od tada je to počelo na našim prostorima i želio sam jednostavno da budem dio tog bratstva – kaže Tadić, jedan od osnivača kluba u Republici Srpskoj, i dodaje da vjeruje u Boga i da su ga klubu „privukli bratstvo i sloga“.

Noćni vukovi se smatraju jednim od važnih načina na koji Rusija širi svoj uticaj, a predsjedniku ovog kluba Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg ulaz je zabranjen u najmanje dvije države Evropske unije, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kanadu te BiH.

Tadić i Đokić, vozač i ministar, našli su se preko firme New Energy iz Šamca na dvijema stranama ugovora o koncesiji. Tadić je jedan od četiri suvlasnika ove kompanije. Druga dva suvlasnika su iz Brčkog, dok je četvrti njemački državljanin Tomas Andreas Miler.

BIRN BiH nije uspio kontaktirati Milera.

New Energy je trenutno nosilac više od tri miliona maraka vrijedne koncesije za izgradnju male hidrocentrale na rijeci Stupčanici u mjestu Nevačka, uz entitetsku liniju, 19 kilometara od Han Pijeska na putu prema Olovu, navodi se u registru koncesija u Republici Srpskoj.

Ideju za izgradnju ove hidrocentrale pokrenula je firma UNIS TOK još 2014. godine, kaže za BIRN BiH vlasnik ove kompanije Sead Džafić, trenutni načelnik Kalesije. Njegova firma pripremila je studiju i poslala je Ministarstvu energetike i rudarstva na čije čelo je nedugo nakon toga došao Petar Đokić. UNIS TOK godinama nije dobio odgovor na svoju inicijativu, napominje Džafić.

– Tada se nije pokazala dobra volja, odugovlačilo se. Ja nisam mogao čekati – ističe Džafić.

Vlada Republike Srpske pokrenula je proces dodjele koncesije za izgradnju hidrocentrale snage 1,25 megavata u aprilu 2017. godine. U pozivu Ministarstva energetike i rudarstva je navedeno kako će firma UNIS TOK imati do deset posto prednosti u bodovanju u odnosu na druge prijavljene firme. Uprkos tome, Džafić kaže da se nije prijavio na poziv.

– Zvali su oni mene, ja sam odustao od toga, zahvalio sam im se – kaže Džafić i dodaje kako je u međuvremenu imao druge investicije.

Firma New Energy, registrovana u maju 2017. godine, nakon što je u aprilu Vlada donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije, pobijedila je na kasnijem pozivu iz novembra. Đokić je ugovor na 20 godina, na prijedlog Komisije za koncesije Republike Srpske, potpisao u maju 2018. godine s Danijem Tanićem, direktorom kompanije, koji nije odgovorio na zahtjeve za razgovor s novinarima BIRN-a BiH.

Ugovor o koncesiji u koji je BIRN BiH imao uvid potpisan je nedugo nakon što je New Energy promijenio svoje sjedište – iz Brčkog je premješteno u Obudovac u blizini Šamca.

New Energy je ispisan iz sudskog registra u maju 2018. godine, potvrđeno je za BIRN BiH u Osnovnom sudu u Brčkom. Na adresi na kojoj je u Brčkom bila registrovana ova kompanija – Braće Ribnikara 21 – danas se nalaze napuštene prostorije u jednospratnim barakama.

Na adresi firme u mjestu Obudovac, gdje su, prema dostupnom registru kompanija, danas registrovane firma New Energy i još jedna kompanija, novinari BIRN-a BiH nisu mogli pronaći kancelariju niti uposlenike New Energy. Uposlenici druge kompanije na ovoj adresi su rekli kako je New Energy „samo registrovan na adresi“ i tu prima poštu.

Firma New Energy nema internet, niti Facebook stranicu. Tadić kaže da firma do sada nije imala poslova.

– Još ništa. Nadam se da će biti – kaže Tadić.

Po ugovoru o koncesiji, New Energy je već trebao završavati prvu fazu projekta – usaglašavanje prostornoplanske dokumentacije, obezbjeđivanje sredstava projekta i pribavljanje dozvola i druge dokumentacije – ali se još uvijek nisu obratili Opštini Han Pijesak, nadležnoj za izdavanje većine dokumentacije za izgradnju, potvrđeno je za BIRN BiH iz ove opštine.

Godinu dana od potpisivanja ugovora trebala je početi i druga faza izgradnje male hidrocentrale.

Tadić kaže da još uvijek nije siguran da li je koncesija isplativa te da traže investitora.

– I sami vidite da niko ništa nije počeo ni da radi. Ispituje se da li je to uopšte isplativo, ili neće biti isplativo. Velike su tu investicije, ogromne. Država više ne daje subvencije na to, tako da vjerovatno da je to mnogo isplativo, bilo bi na desetine firmi – kaže Tadić.

New Energy je po javnom pozivu, kao izabrana kompanija, bio dužan uplatiti 90.000 konvertibilnih maraka (KM) jednokratne naknade i osiguranje u visini od tri posto od ukupne vrijednosti investicije. Tokom izgradnje hidrocentrale treba voditi i računa o mogućnosti da će se zbog toga potopiti dio puta između Han Pijeska i Olova, pa je taj dio puta potrebno izmjestiti, navodi se u mišljenju Opštine Han Pijesak iz 2016. godine o izgradnji hidrocentrale.

Poslovi i stranačka pripadnost Tadića, kao i drugih članova Noćnih vukova, za predsjednika Slobodana Tošića su privatna stvar koju ne vezuje za članstvo u bajkerskom klubu.

– Svako ima pravo. Ja nisam član nijedne partije, niti sam ikad bio. Mene politika ne zanima. Ne mogu nikome zabraniti da bude u nekoj partiji. To je njegova odluka i njegov život. A klub kao klub ne podržava nijednu stranku. Podržava vladajuću koja je tu, predsjednika. Jer predsjednika moraš poštovati. Da se pojavljujemo na mitingu – ne, ja ne znam da smo se pojavili i na jednom mitingu podrške za stranku. Mi smo obični ljudi, nismo političari, biznismeni – kaže Tošić. Detektor.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!