Vučić sa sastao sa zamenikom predsednika Saveta federacije Rusije

Tanjug

18. 03. 2019. u 11:39

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak je, u razgovoru sa zamenikom predsednika Saveta Federacije Ruske Federacije Andrejem Turčakom, uputio pozdrave predsedniku Vladimiru Putinu

Вучић са састао са замеником председника Савета федерације Русије

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak je, u razgovoru sa zamenikom predsednika Saveta Federacije Ruske Federacije Andrejem Turčakom, uputio pozdrave predsedniku Vladimiru Putinu i istakao opredeljenje za dalji razvoj srpsko-ruskih političkih odnosa i ekonomske saradnje, a na temelju strateškog partnerstva.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na doslednoj i aktivnoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije po pitanju Kosova i Metohije, kao i drugim državnim i nacionalnim interesima naše zemlje.

On je istakao da je i Savet Federacije potvrdio ovu podršku 13. marta usvajanjem "Saopštenja povodom 20.godišnjice NATO operacije protiv Savezne Republike Jugoslavije", saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Dijalog zamrznut protivpravnim merama

Zamenik predsednika Saveta Federacije Turčak je naglasio da će Rusija uvek biti na strani Srbije, što dokazuje i Saopštenje usvojeno u Savetu Federacije.

Dvojica sagovornika su konstatovali da je poseta predsednika Vladimira Putina u januaru ove godine bila jedan od najznačajnijih događaja za odnose Srbije i Rusije, potvrdivši postojeće međusobno poštovanje i razumevanje, kao i tradicionalne bratske i prijateljske srpsko-ruske veze.

Oni su istakli značaj tada dogovorenih projekata sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike i železničke infrastrukture, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.


TURČAK O BOMBARDOVANjU SRJ: KRIVCI JOŠ NISU KAŽNjENI; VUČIĆ: VAŽNO ŠTA JE BILO, ALI I DA SE VIDI KAKVI SU NAM PUTEVI U BUDUĆNOST


PREDSEDNIK Saveta Federacije Rusije Andrej Turčak rekao je da je bombardovanje SRJ bilo akt agresije na samostalnu evropsku zemlju, a da krivci za to još nisu kažnjeni, što Rusija, ističe, veoma negativno ocenjuje.

On je u razgovoru sa novinarima zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle učešća na skupu posvećenom godišnjici bombardovanja, podsetio da je gornji dom ruskog parlamenta u dokument donetom prošle nedelje ponovo osudio taj akt i jednoglasno potvrdio ocene date i pre 20 godina.

"Važno je da izvedemo zaključke iz te tragedije i učinimo sve da se ona nigde, ni u Evropi ni u svetu, više ne ponovi", rekao je Turčak. Kako je rekao, sa srpskim predsednikom imao sadržajne razgovore, potpisana je i Beogradska izjava o konkretnim koracima za unapređenje saradnje Jedinstvene Rusije i SNS.

Razgovarali su o brojnim projektima, a najviš eo ulaganjima u sropsku železnicu i gasovodu. Povodom kritika iz pojedinih krugova zbog tesne saradnje dve zemlje, Turčak je istakao da je Srbija otvorena za saradnju sa svim zemljama, a da je to što su odnosi Srbije i Rusije tako dobri - zasluga dvojice predsednika.

"Sa oduševljenjem smo ispratili rezultate posete predsednika Putina Srbiji. To nije bio samo znak podrške, već i konkretak razgovor o projektima i saradnji", rekao je on, dodavši da je Rusija otvorena i za saradnju u oblasti kulture i dve crkve.

Najavio je da će krajem godine u Beogradu biti održan poslovni forum Jedinstvene Rusije i SNS s ciljem uspostavljanja mosta za saradnju. "Odnosi između dve zemlje biće samo na uzlaznoj putanji", zaključio je Turčak.

Vučić je, govoreći o održanom skupu i godišnjici bombardovanja, istakao da je važno analizirali šta se dešavalo ali i da se vidi kakvi su nam putevi u budućnost. "Put Srbije je put očuvanja suvereniteta i vojne neutralnosti", naglasio je Vučić. Zahvalan je, kaže, Turčaku na poseti Beogardu i što su dalje unapredili srpsko-ruske odnose i što su otvoreno jutros razgovarali. Konstatovao je da je u prva dva meseca ove godine trgovinska razmena sa Rusijom ostvarila rast od 17 odsto, čime je veoma zadovljan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (84)

ana

18.03.2019. 12:35

Izmedju Rusije i Srbije postoji međusobno poštovanje i razumevanje, kao i tradicionalne bratske i prijateljske srpsko-ruske veze.

Bane

18.03.2019. 12:47

Bitno je da Rusija stoji iza Srbije jer je to garant da se niko spolja neće smeti umešati ukoliko Srbija bude bila prinuđena da brani Srbe na KIM.

star

18.03.2019. 12:48

Savet Federacije daje izuzetnu podršku našem predsedniku i državi Srbiji da istraju u proširivanju srpsko-ruskih odnosa, a Rusija će uvek biti u svakoj prilici na strani Srbije.

Milica

18.03.2019. 13:42

Tesko da opozicioni lideri i njihovi sledbenici znaju sta znaci rec postovanje i uvazavanje bilo cega.

Marko

18.03.2019. 14:43

Руска Федерација нам је највећи сарадник поводом решавања Косовског питања.

Zvezdica

18.03.2019. 18:10

Rusija i Srbija su uvek imale prijateljske odnose, podrška od velikog značaja za Srbiju.

Irena

18.03.2019. 18:40

Rusija je velika podrska Srbiji, razvijamo saradnju na svim poljima uz jacanje dobrih odnosa dveju zemalja.

Kikac

18.03.2019. 18:51

Mozda Albanci imaju SAD iza sebe, ali mi imamo Rusiju koja nas stiti i podrzava. Da nije tako Albanci bi vec odavno upotrebili oruzanu silu. Ovako ipak zaziru.

mAJA

18.03.2019. 20:36

Rusija svakim svojim gestom, posetom i pružanjem pomoći dokazuje da je Srbiji istinski prijatelj.

milos

18.03.2019. 21:12

Rusija je uvek bila nas prijatelj, i uvek smo imali veliku podrsku na kojoj smo zahvalni.

Maja

18.03.2019. 22:26

Rusija nam je uvek bila od velike pomoći, uvek nam je davala dobre savete i hvala im na svemu.

4

18.03.2019. 23:06

Dvojnica sagovornika su potvrdili da je poseta Putina najznacajniji dogadjaj u ovoj godini koji doprinosi jos boljim odnosima

Hana

19.03.2019. 06:24

Odnos koji Srbija ima sa Rusijom je fantastičan. Na ovom odnosi druge zemlje samo mogu da budu ljubomorne!

Mirjana

19.03.2019. 06:48

Rusija je uvek u kriticnim trenucima uz nas, i na tome joj neizmerno hvala.

Olja

19.03.2019. 06:57

Rusija je bratska zemlja kojoj smo naklonjeni kao i oni nama i veoma smo zadovoljni.

Alek

19.03.2019. 07:38

Rusi su nas iskreni prijatelj i oni takodje treba da znaju da ce od Srba uvek imati punu podrsku.