Film i serije

47. FEST u "Palasu"

47. FEST u "Palasu"
Foto: N.N. | 47. FEST u "Palasu"

Najzapaženiji filmovi sa 47. Međunarodnog filmskog festivala FEST našli su se ove godine na repertoaru "Cineplexxa Palas", što je za svaku pohvalu. Upravo zato, ovaj tekst posvećujem filmovima koje ste mogli, i još uvijek možete, pogledati u periodu od 14. do 20. marta. Na repertoaru se nalazi ukupno devet filmova koji su premijerno prikazani na festivalu, a za ovu priliku izdvajamo tri.

Počinjem listu filmom Matea Garonea koji se našao i na mojoj godišnjoj listi najboljih filmova iz 2018. godine (na 10. mjestu) i za koji sa sigurnošću mogu reći da je njegov najbolji film do sada. "Dogman" možda nije najbolji film koji je izašao prošle godine, ali je zato izuzetno dobra studija lika, djela i mjesta koja kroz metafore pozicionira ljude u degradiranom društvu Italije, a kroz nju i svijeta u kojem živimo.

"Hladni rat" Pavela Pavlikovskog, koji je ove godine dobio nominaciju za najbolji strani film kao i za najbolju režiju na 91. nagradama Akademije, te ponio titulu najboljeg evropskog filma iz 2018. uz nagradu za režiju u Kanu, je film o kojem sam već ranije pisala u okviru ove rubrike. Nasuprot "Idi", njegovom ranijem maestralnom ostvarenju, koja se bavi pitanjem vjere, kulturne raznolikosti i prirodom identiteta, "Hladni rat" postavlja neka od ključnih pitanja, a u uskoj vezi je sa patriotizmom i ljubavi prema domovini prikazanoj ovdje kroz odnos dvoje poljskih umjetnika.

"Crni anđeo", argentinsko-španski film u režiji Luisa Ortege, biografska priča koja govori o serijskom ubici (Carlos Robledo Puch) fascinantan je uvid u svijet jednog od najozloglašenijih argentinskih zločinaca, te film koji je ove godine nagrađen od strane žirija na festivalu.

Pored ova tri izdvojena filma, tokom naredna tri dana, u terminima od 19 i 21.30 možete pogledati i sljedeća ostvarenja: "Hotel Mumbai", "Cijeli svijet je tvoj", "Ratnice sunca", "Edmon" i "Optužena". Toplo vam ih preporučujem.

(Monika Ponjavić, teoretičar i filmski kritičar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije