Čelnici SzS hteli na silu da upadnu i kod Vučića

E. V. N.

17. 03. 2019. u 15:30

Čelnici SzS posle desanta na zgradu RTS danas pokušali da provale u sedište šefa države u centru Beograda

Челници СзС хтели на силу да упадну и код Вучића

Foto Tanjug

RADIKALIZACIJA protesta "Jedan od pet miliona", kojom lideri Saveza za Srbiju već duže prete, nastavljena je i danas, najpre opsadom i pokušajem nasilnog upada u zgradu Predsedništva Srbije, a zatim i opkoljavanjem policijske stanice na Bulevaru despota Stefana, gde su lideri dela opozicije i njihove pristalice tražili oslobađanje privedenih zbog provaljivanja u sedište zgrade RTS-a u subotu uveče.

Trosatni desant na Predsedništvo, koji je započeo tačno u podne, baš kada i vanredno obraćanje predsednika Srbije javnosti, na momente je dobijao dramatične obrise. Najpre su Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić probili postavljenu ogradu i došli do ulaza u zgradu, praćeni demonstrantima, da bi potom zapaljivu atmosferu dogrevali na momente uvredljivim govorima. U tome je prednjačio lider Dveri.

Oni su na pozive Aleksandra Vučića da se sačuvaju zakon i red uzvratili zahtevom da on i kompletan državni vrh podnesu ostavke, da se RTS vrati u vlasništvo građana Srbije, a opoziciji i organizatorima protesta omogući da govore u Drugom dnevniku.

Tenzije su u jednom trenutku podignute do maksimuma, jer se pronela vest da je Obradović prebijen i uhapšen, što je ubrzo demantovano. Naime, on je pokušao da odblokira kamion sa ozvučenjem koji je zaustavljen u Ulici kneza Miloša, kako bi ga postavili ispred Predsedništva, odakle bi se obraćali okupljenima. Tada je, zbog meteža koji je nastao, policija upotrebila biber sprej. Širile su se lažne vesti o tome da su ka masi poletele patrone sa suzavcem, koje su prenele čak i pojedini mediji u Velikoj Britaniji.

Kamion je, ipak, stigao do Andrićevog venca, a Obradović je sa bine poručio da prave obruč oko Vučića i uputio mu niz uvreda i da će iz zgrade moći da izađe samo pacovskim kanalima. Zatim se okupljenima obratila većina lidera stranaka koje okuplja SzS, uključujući Vuka Jeremića, Dragan Đilasa, Zorana Lutovca, Sinišu Kovačevića... Lutovac je pozvao Vučića da izađe i obrati se okupljenima, a Kovačević je rekao da Vučić više nije predsednik?!

Foto N. Skenderija


- Nalazim se na svom radnom mestu u Predsedništvu. Ovde sam i neću se pomeriti nikada ni sa jednog mesta koje oni pokušavaju da okupiraju - poručio je Vučić video-porukom iz zgrade na Andrićevom vencu, koju je objavio na svom instagram-nalogu. - Ne izlazimo odavde zato što ne možemo, već zato što nećemo nikoga da povredimo. Principi za koje se zalažem vredniji su od svega drugog. Hoćemo da sačuvamo svaku srpsku glavu, pa i onu koju su fašisti zaveli. Molim pristalice moderne i pristojne Srbije da ne dolaze i da se ne sukobljavaju sa malim brojem ljudi oko Predsedništva.


Međutim, opsada zgrade Novog dvora, za koju su organizatori protesta rekli da će trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi, praktično je prekinuta oko 15 sati, kada se na poziv Obradovića većina okupljenih uputila ka policijskoj stanici "29. novembar", a nakon što je MUP saopštio da je privedeno šest osoba zbog nasilnog upada u zgradu RTS-a i jedna osoba zbog napada na policiju na jučerašnjim protestima.


Na toj ruti prošli su i do Skupštine Srbije, ispred koje su pozivali predsednicu Maju Gojković da podnese ostavku. Đilas je na svom tviter-nalogu napisao da je sa Obradovićem, Lutovcem i Nebojšom Zelenovićem krenuo u policijsku stanicu:

- Mi smo Vučiću krivi, prestani da hapsiš decu Srbije! Uhapsi nas - naveo je Đilas.

BOŠKO PRETIO VOZAČU KAMIONA LIDERU Dveri Boško Obradović tokom današnjih protesta obratio se jedan od saradnika, rekavši mu da vozač kamiona sa ozvučenjem neće da vozi: - Razbij mu staklo, izbaci ga, bre, napolje! Neka sedne drugi vozač! - čuju se na snimku Obradovićeve reči.

A onda je pred sedištem beogradske policije došlo do novog meteža. Razulareni demonstranti su u jednom trenutku jurnuli na policajce. Gađali su ih najpre kamenicama, pokušavajući da probiju kordon. A onda su ih zasuli flašama. Srećom, policija nije uzvratila, pa nije bilo težih posledica.


Dok su demonstrati opsedali policijsku stanicu, u koju je došao i ministar policije Nebojša Stefanović, predsednik Vučić je oko 16 sati izašao iz zgrade Predsedništva i odvezao se službenim vozilom. Nekoliko desetina građana koji su ostali ispred zgrade Predsedništva dovikivali su predsedniku da je lopov i lažov, na šta im je Vučić poručio:

- Živela Srbija, ali ne lopovska. Želim vam sve najbolje.


Foto N. Skenderija


Inače, čelnici Szs su dali rok vlastima da do sutra u 15 časova oslobode njihove uhapšene pristalice. U suprotnom, kako su rekli, ponovo će se okupiti ispred sedišta beogradske policije.

POVREĐENA DVOJICA POLICAJACA

TOKOM današnjeg skupa ispred zgrade Predsedništva Srbije, na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, napadnut je jedan policijski službenik, zbog čega je uhapšen i priveden S. S. (27). Nezvanično, kod "Londona" su takođe napadnuta dvojica policajaca, kojima je ukazana lekarska pomoć i koji su zadobili lakše telesne povrede.

ODBRANA DRŽAVE

PRISTALICE SNS okupile su se danas ispred prostorija gradskog odbora te stranke u Novom Sadu, gde im se obratio potpredsednik naprednjaka Miloš Vučević, koji je poručio da će, ako bude trebalo, i narod da brani državu:

- Nikakve ostavke, nikakva povlačenja. Država mora da reaguje, ako treba, reagovaće i narod da brani državu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

Milka

17.03.2019. 15:56

Posten i cestit covek se ne plasi i ne povlaci pred batinasima i olosem, jer zna da ima vecinsku podrsku naroda za koji se neumorno bori. Ziveo predsednik Vucic!

Jovan

17.03.2019. 18:02

Cim je Obradovic otvorio blokadu i odveo protestante kao bajagi ispred stanice 29 Novembra, nas hrabri Predsednik ipak je napustio svoje radno mesto. Isteklo mu radno vreme.

Zoran

17.03.2019. 18:03

Opozicija nema politiku, pokusava nasiljem da dodje na vlast. Ovoga puta ta ideja nece biti realizovana, jer Srbiju ima ko da brani

Rade Bg

17.03.2019. 18:07

Nije ovo napad na Vucica. Nego na celu Srbiju i sve njene sisteme. Hoce da nas slome iznutra. Drzi se Srbijo ovo je ofanziva zlotvora sa zapada. Hoce od nas da naprave Ukrajinu.

Rade Bg

17.03.2019. 18:07

Nije ovo napad na Vucica. Nego na celu Srbiju i sve njene sisteme. Hoce da nas slome iznutra. Drzi se Srbijo ovo je ofanziva zlotvora sa zapada. Hoce od nas da naprave Ukrajinu.

Bojana

17.03.2019. 19:00

Vucic nema razloga da bezi, ovim huliganima treba stati na put. Mislim da je dosta ovog nereda bilo.

Kalina23

17.03.2019. 19:03

Nas predsednik je covek koji nema cega da se plasi,i koji se hrabro bori za svoj narod i svoju Srbiju.

Čika Jova

17.03.2019. 20:08

Pusti njih neka šetaju. Od njihove šetnje samo šteta. Nastavi da šetaš po Srbiji, od rvojih šetnji samo korist.

Sanja

17.03.2019. 20:25

Predsednik Aleksandar Vučić kao i svakoga dana vredno, časno, marljivo i pošteno radi u interesu naroda i Srbije i zato naš predsednik ima sve veću podršku naroda Srbije.

Serbinator

17.03.2019. 20:47

Nikad nećemo dozvoliti da se vrate oni tajkuni na vlast! Vučić je preporodio Srbiju i ne treba nam Đilas ni đilasovci.

Sara

17.03.2019. 21:11

Predsednik radi svoj posao najbolje moguće i ponosni smo na njegov rad, a ne na nasilje koje opozicija sprovodi iz dana u dan.

Ivana

17.03.2019. 21:43

Huligani ce zazaliti zbog nereda koji su napravili. Narod nikada nece podrzavati huligane.

Laza

17.03.2019. 23:21

Narod ne podržava ovakvo ponašanje i nasilje, Đilas i njegov propali savez još više su nepoželjni u Srbiji

Sara

18.03.2019. 06:56

Hteli su oni misleci da ce uspeti ali nasa je policija odradila vrhunski posao i savladala ih.

Maja

18.03.2019. 07:07

Oni ce uskoro docekati svoj politicki kraj, a to je odavno trebalo da se dogodi.

aca

18.03.2019. 07:20

Nasiljem se ne propagiraju pametne ideje, neće uspeti Đikiju da opet bez dobijenih izbora dođe na vlast.

Gorana

18.03.2019. 07:42

Navikli su sve na silu da dobijaju, ali ovog puta im to nece poci za rukom.

Janko

18.03.2019. 08:27

Sramno ponašanje opozicije, koji iz nedelje u nedelju gube svoje pristalice.

milica

18.03.2019. 08:49

Predsednik se javnosti obraca samo mirnim putem i nikada nece pristati na nasilje i ponasanje kakvo sada ima opozicija