Linkovi

Demonstranti traže od policije da se puste uhapšeni mladići koji su upali u RTS


Pristalice Saveza za Srbiju i pripadnici Žandarmerije ispred zgrade predsedništva Srbije, u Beogradu, u nedelju, 17. marta 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VOA)
Pristalice Saveza za Srbiju i pripadnici Žandarmerije ispred zgrade predsedništva Srbije, u Beogradu, u nedelju, 17. marta 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VOA)

Nešto nakon 15 sati, demonstranti koji su nekoliko sati stajali ispred zgrade Predsedništva Srbije, počeli su da napuštaju taj prostor, a kolona je na poziv jednog od lidera opozicionog Saveza za Srbiju krenula ka sedištu policije u Ulici despota Stefana, gde im se isprečio kordon policije. Jedan deo građana je ostao da "čuva" ulaze ispred zgrade predsedništva, dok su ostali predvođeni liderima SzS ispred policijske stanice zatražili da se puste uhapšeni mladići koji su sinoć upali u zgradu RTS. Demonstranti tvrde da ih je uhapsila privatna policija, a ne pripadnici policijskih snaga Srbije.

Ispred stanice raspređeni su pripadnici žandarmerije, a u krugu policijske stanice nalazi se i ministar unutrašnjih poslova Nebojsa Stefanović, javlja izveštač Tanjuga.

Iako je pritisak od strane građana koji protestvuju od sinošnjeg upada u zgradu javnog servisa jak, pripadnici policijskih snaga, za sada, ne reaguju na provokacije.

Na putu ka sedištu policije, demonstranti su prošli Takovskom ulicom pored zgrade RTS-a, koja je ovog puta bila okružena policijskim kordonom. Demonstranti su uzvikivali poruke "posle ćemo doći do vas".

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas napisao je na Tviteru da je krenuo u policijsku stanicu 29. novembar da ga uhapse zajedno sa Obradovićem, Lutovcem i Zelenovićem.

Policija je saopštila da je privela više lica, zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela i prekršaja prilikom sinoćnjeg upada demonstrnata u zgradu RTS-a.

Prethodno se nekoliko hiljada demonstranata okupilo oko podne u Pionirskom parku ispred Predsedništva Srbije, pre televizijskog obraćanja predsednika Srbije. Demonstranti su probili metalnu ogradu kojom im je policija ogradila prilaz Predsedništvu, a došlo je do nekoliko incidenata između policije i građana.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović došao je do ulaza u Predsedništvo. Njegov kolega iz Levice Srbije, Boško Obradović, rekao je da je policija prema Obradoviću primenila nasilje.

"Imamo i snimak. Nije priveden i ne daju da se približe ovde. Išao je da odblokira kamion sa ozvučenjem", rekao je Stefanović.

Demonstranti u Pionirskom parku uzvikuju"ostavka, ostavka", "lopovi, lopovi" , "uhapsite Vučića", duvaju u pištaljke i nose bedževe "1 od 5 miliona".

Obradović je prethodno rekao da demonstranti zahtevaju ostavku predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Deo pristalica Saveza za Srbiju i pripadnici Žandarmerije ispred zgrade predsedništva Srbije, u Beogradu, u nedelju, 17. marta 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VOA)
Deo pristalica Saveza za Srbiju i pripadnici Žandarmerije ispred zgrade predsedništva Srbije, u Beogradu, u nedelju, 17. marta 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VOA)

I dok lideri koji čine mekše krilo, kao što su Đilas i Jeremić pozivaju da građane na mirne i staložene akcije, retorika lidera Dveri je nešto tvrđa, što se i očekuje u skladu sa njegovom političkom orijentacijom. Vidljiva je razlika u reakcijama onih koji demonstriraju kada se obrate pojedini lideri - oni koji su "mekše" demokratsko krilo su više skloni uzvicima i duvanju u žviždaljke, dok oni desno orijentisani pozivaju na smenu Vučića više stilom koji podseća na navijačke tribine.

Podsećamo, u subotu uveče, tokom najnovijeg u nizu protesta "1 od pet miliona", grupa demonstranata predvođena jednim od lidera SZS, Boškom Obradovićem, upala je u prostorije Radio televizije Srbije i zahtevala da im se omoguće kratko gostovanje u programu. Ubrzo je u RTS ušla policija u opremi za razbijanje demonstracija, potisnula demonstrante izvan zgrade i napravila kordon oko RTS-a. Demonstranti su se razišli oko 23 sata.

Ispred zgrade Predsedništva nalazi se Aleksandra Nenadović:

Vučić: Nećeno dozvoliti nasilje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom obraćanja naciji, koje je televizija direktno prenosila, rekao je da Srbija neće dozvoliti da se nasiljem bilo ko ugrožava obećavši da će svi koji su kršili zakon biti procesuiranu.

Rekao je da Srbija dozvoljava proteste sve dok ne dodje do nasilja.

Sve vreme prenosa Vučićeve konferencije, sve vreme kroz prozor čuli su se zvuci pištaljki i uzvici demonstranata, a Vučić je rekao da niko nikada nije u ovakvim uslovima održao konferenciju za novinare, no da je želeo da pokaže da "strah ne sme da postoji od huligana batinaša i fašiste Boška Obradovića i tajkunskih lidera Dragana Djilasa i Vuka Jeremića".

"Mislili su da neću smeti da dodjem ovde. Ja nemam strah. Mogu da izgubim samo život. Nastaviću da se borim sa Srbiju, od toga nema ništa preče", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG