Nova vest
Fudbal

Nedelja, 17.03.2019.

10:11

Kako je novac promenio fudbal: Ko su najveće "trošadžije"? VIDEO

Ko je potrošio najviše novca od 1991. pa do sad? Ko je kada "dominirao" u potrošnji i gde su sada klubovi koji su trošili najviše 90-ih i 2000-ih?

Izvor: LN

Autor: LN

Kako je novac promenio fudbal: Ko su najveće
Photo by Francois Nel/Getty Images

Na sva ta pitanja dobili smo odgovor predivnim grafičkim prikazom u kojem se može tačno videti ko, kada i kako je trošio novac u vrhu evropskog fudbala.

Početkom 1990-ih godina prošlog veka videla se dominacija Serije A i trošenje Italijana u velikim količinama, ali i to da su ih pred ulazak u novi milenijum već stigli španski giganti, Real Madrid i Barselona.

Inter je početkom novog veka dominirao po potrošnji, a pratile su ga ligaške kolege. Niko nije bio ni blizu "nerazura", sve do 2003. i pojave Romana Abramoviča. Bogati Rus je tada kupio Čelsi, a šta se posle desilo tačno možete videti na grafici na kojoj "plavci" kao brzi voz jure do prvog mesta potrošnje.

Već posle dve sezone Čelsi je pretekao Inter sa potrošenih preko 400 miliona evra, a na čelu je ostao sve do početka 2008, kada je na vrh izbio Real Madrid. Tada se već video pad Intera, koji sada ima problem da bude relevantan.

Početkom 2009. desilo se nešto slično kao sa Čelsijem – Mančester siti je promeni vlasnika i njihov nagli skok je mogao da počne. "Građani" su ubrzo izbili na treću poziciju, ali sve do 2016. nisu uspeli da stignu Čelsi.

Kada su prestigli ligaške rivale ostao im je samo Real. "Kraljevski klub" se dobro držao, valjano trošio, ali ipak pao na drugu poziciju početkom 2017. godine.

Od tada pa do sada Siti je ostao neprikosnoven, a na grafici se mogu videti i zanimljivi skokovi Pari Sen Žermena i Mančester junajteda, koji su za kratak period uspeli da dođu do vrha liste "trošadžija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve