Udruženja: Aktuelizovati pitanje krivične odgovornosti za pogrom 2004. pred UN

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije pozvala je danas vlasti Srbije da pri Ujedinjenim nacijama aktuelizuju pitanje odgovornosti za posledice pogroma Albanaca nad Srbima 2004. godine na Kosovu.
Udruženja: Aktuelizovati pitanje krivične odgovornosti za pogrom 2004. pred UN
Foto: 021.rs
U saopštenju koordinacije povodom godišnjice progroma navodi se da su počinioci napada blago kažnjeni, a proteranim Srbima nije omogućen povratak niti naknada za uništenu imovinu.
 
I posle 15 godina od martovskog pogroma, nekoliko srpskih porodica koje su proterane iz Obilića i dalje žive u po jednoj sobi u oronulom hotelu u Zvečanu, a u selu Svinjare, koje je udaljeno od Mitrovice tri kilometara i u kojem je nekada bilo 580 Srba, danas živi samo jedan stariji bračni par.
 
Koordinacija je saopštila, da je tokom tri dana pogroma, 17, 18. i 19. marta 2004. godine, prema zvaničnim podacima OEBS-a, ubijeno 19 lica, od kojih osam Srba, a više od 900 lica je povređeno. Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira, oko 800 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja, a proterano više od 4.000 Srba.
 
Iz Koordinacije ističu da ni nakon petnaest godina nije sprovedena ozbiljna istraga i nisu pronađeni organizatori napada.
 
Ovo udruženje podseća da Srbima proteranim u martovskom pogromu još uvek nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija