NASTAVAK KAMPANJE BUDUĆNOST SRBIJE U BORSKOM OKRUGU: Zagarantovana budućnost Bora, u ceo okrug uložićemo 50 miliona evra za godinu dana (FOTO)
Foto: Printscreen Pink

poruke predsednika

NASTAVAK KAMPANJE BUDUĆNOST SRBIJE U BORSKOM OKRUGU: Zagarantovana budućnost Bora, u ceo okrug uložićemo 50 miliona evra za godinu dana (FOTO)

Politika -

Posle topionice u Boru obišao Rogljevačke pimnice, probao vino, pa razgovarao sa žiteljima Negotina i Kladovo

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić počeo je danas posetu Borskom okrugu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", obilaskom pogona topionice bakra "Zijin Bor Cooper", a potom je posetio selo Rogljevo, Negotin, Kladovo...

19.08 "Prvi ću se prijaviti za proveru imovine"

Predsednik Srbije Alesandar Vučić izjavio je večeras u Boru da će se prvi prijaviti da mu se proveri imovina kada bude usvojen nov zakon.

"Ja ću prvi da se prijavim da vidimo šta imam ja, pa da vidimo šta imaju oni (opozicija)," kazao je Vučić gradjanima u Boru na skupu u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Vučić je kazao da će tada narod zaključiti ko se za državu borio.

"Oni ne razumeju da neko ima odgovornost, da sanja drugačije snove. Oni ne razumeju da nekoga ne interesuje lično bogatstvo, već uspeh Srbije", rekao je Vučić.

18.04 ZAGARANTOVANA BUDUĆNOST BORA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da je pronalaskom strateškog partnera, kineske kompanije Ziđin, zagranatovana budućnost RTB-a i Bora i najavio plan države da u ceo okrug uloži 50 miliona evra samo za godinu dana.

On je građanima poručio da će u tom delu Srbije biti veće plate: "Budućnost Bora je zagarantovana. Zijd je jedna od najboljih svetskih kompanija, za pet ili šest goidna će šestostruko povećati proizvodnju bakra", rekao je Vučić na skupu u Boru u okviru kampanje Budućnost Srbje. On je istakao da je RTB 2017. imao proizvodnju oko 43.500 tona, 2018. 41.00 tona, a da će ove godine RTB proizvesti 46.000 ili 47.000 tona.

- Za manje od tri godine ta proizvodnja će biti do 80.000, a za šest godina samno u borskim rudnicima - Majdanepeku, Velikom Krivelju i Borskoj jama i Cerovu, biće više od 120.000 tona. Plus Čukaru peki sa novih 80.000 do 90.000 tona- naveo je Vučić.

Istakao je da to znači ne samo bolji RTB već i sigurne plate i sigurnost za sva koperantska preduzeća. Vučić je naglasio da će 165 miliona evra Ziđin uložiti samo ove godine u RTB.

- Bio sam jutros u RTB-u Bor koji su preuzli Kinezi Ziđin i u Boru sam bio 11 ili 12 puta do sada, Spaskovski kaže 12 puta i svaki put zbog RTB-a Bor - kaže, pa navodi da je stanje u RTB Bor bilo veoma loše: "Uprkos velikom trudu naših radnika i rukovodstva i velikom novcu koji je država davala, u veoma lošem stanju nam je bio RTB i Kinezi bili u čudu koliko problema imaju i to je bio poslednji momenat da pronađemo strateškog partnera. Uspeli smo zahvaljujući vrednim ljudima iz RTB koji su tražili rešnje za svoju budućnost".

16.06 Predsednik u selu Ratkovo obilazi poljoprivredno imanje

14.35 - Vučić u Kladovu. Po dolasku u Kladovo obratio se građanima potvrdivši im da će učiniti sve i za Kladovo i za Negotin kao što je to učinjeno za Bor.

foto: Printscreen Pink

- Da se nađe jedan značajan investitor koji će zaposliti mlade ljude da ne odlaze odatle u inostranstvo poput čak 7.000 sugrađana koji sada rade van granica Srbije - rekao je Vučić i dodao da pare sada nisu problem, da su milioni evra na raspolaganju i ponovo apelovao i na građane ovog kraja da nam je natalitet najbolnija tema i da nećemo opstati ukoliko nam se ne bude rađalo više dece.

foto: Printscreen Pink

Vučić je obišao je danas, u okviru posete Borskom okrugu, rekonstruisane zgrade Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Kladovu. Vučića je ispred škole dočekao veliki broj građana koji su nosili zastave i transparente, a dobrodošlicu su mu poželili i predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić, direktorka škole Gordana Jovanović, zaposleni i deca.

Za kompletnu rekonstrukciju škole Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima izdvojila je više od 150 miliona dinara. Obnovom su obuhvaćene sve tri zgrade škole - zgrada za učenike od prvog do četvrtog razreda, zgrada za učenike od petog do osmog razreda u kojoj su smeštene Muzička škola i škola za decu sa posebnim potrebama, kao i zgrada u kojoj je fiskulturna sala.

Radovima je obuhvaćena sanacija ravnog krova i krovne konstrukcije, obnova podova, zidova i plafona, sanacija sanitarnih čvorova, sanacija elektro mreže, ali i kompletna zamena unutrašnje i spoljašnje stolarije, zatim, sanacija fasade sa termoizolacijom kako bi se postigla veća energetska efikasnost.

Prema podacima škola je osnovana 1835. godine, a sadašnji naziv nosi od 1965.

Škola raspolaže sa učionicama i kabinetima za izvođenje nastave, tri informatička kabineta, medijatekom, bibliotekom... Pored redovne nastave, učenici mogu da se priključe i sekcijama sekcija mladih biologa, dramska sekcija, recitatorska, novinarska, sportske sekcije, i druge. U toj školi uči oko 850 đaka.

1 / 7 Foto: Printscreen Pink

13.40 - Vučić stigao u Negotin. Obratio se građanima napominjući im da sada ima para, viška u kasi i da će u nekoliko narednih meseci videti promene.

foto: Printscreen

- Videćete u Negotinu značajan napredak... Eto mene u oktobru da vidimo šta je urađeno, dragi prijatelji... - rekao je Vučić napominjući da je kasa već četiri godine zaredom puna, da će se ulagati prvenstveno u puteve kao i da treba u taj kraj dovesti jednog investitora da mladi više ne odlaze iz tog kraja, nego da imaju posao i da ostanu tu da žive i rade.

- Video sam statistiku za Borski okrug i nemojte molim vas na mene da se ljutite, to je moja molba za vas... A vas mlađe molim da razumeju, ako ne budemo imali više dece, nećemo opstati kao narod... I to što pravimo puteve... to neće imati kome da ostane, ako ne budemo imali dece... Beskrajno hvala na podršci koju nam pružate sve ovo vreme... Živela Krajina, Živeo Negotin... - poručio je Vučić u Negotinu.

1 / 12 Foto: Instagram Printscreen

"Videćete uskoro koliko ćemo da uradimo za Negotin"

Vučić je najavio je danas u Negotinu da uskoro počinju radovi na poboljšanju infrastrukture u Negotinu, kao i podizanju turističkog potencijala, te da će najkasnije u oktobru doći ponovo u taj grad da, zajedno sa građanima, izvrši inspekciju onog što je učinjeno.

Vučić je, obraćajući se građanima u Negotinu, u okviru kampanje Budućnost Srbije, posebno naglasio značaj radova na poboljšanju puta Negotin-Zaječar.

foto: Instagram Printscreen

- Hoćemo da taj put izgleda kao pista, kako zbog vas ovde, vaših roditelja, ali i dece i rođaka koji žive u inostranstvu a žele da vas posete. Isto tako to je važno i zbog dolaska novih investitora. Spremni smo, kao što smo uložili u ovaj Dom, koji će biti otvoren u oktobru, 100 miliona dnara, da uložimo ogroman novac u obnovu javnih zdanja", rekao je on.

Kako je dodao, doneta je odluka da se uloži pet do sedam miliona evra u projekte za Rogljevo, Rajac, Smedovačke pivnice.

foto: Predsedništvo

"Hoćemo da napravimo vinarski, vinogradarski muzej, odmorišta, da pospešimo turizam. Napravićemo asfalt kako bi svuda I a svakom mestu bio bolji. Za manje od mesec dana krećemo sa radovima, ponovio je Vučić ispred Doma za decu i omladinu Stanko Paunović.

Najavio je ulaganja u vinarsku industriju, te dodao da je neophodno da se dovede još jedan investitor, kako mladi ne bi napuštali svoj kraj.

On je dodao da će 10 miliona evra biti uloženo u rekonstrukciju bolnice u Negotinu, a radovi bi trebalo da počnu sredinom godine.

foto: Predsedništvo

- Držite me za reč, do oktobra eto mene ponovo u Negotinu da obiđem sve što smo napravili I vidimo jeste li bar malo zadovoljniji ili ne", rekao je Vučić.

Preneo je da je nakon obilaska RTB Bora ohrabren onim što je video i ukazao da je čitava Krajina mogla da izgleda drugačije, pola Srbije da bude ubedljivije bogatija, da smo pre dve decenije imali ljude koji ne bi radili samo za sebe, koji su samo krali.

Ove godine proizvešćemo 41.000 tonu bakarnih katoda, a plan je da se za šest godian proizvede šest puta više nego što smo mi mogli da proizvedemo, ukazao je Vučić.

foto: Instagram Printscreen

To, kako je konstatovao, je odlično jer će više novca ostati u borskoj opštini.

Rekao je da mu je neko dobacio, s pravom, „predsedniče sve je to trebalo ranije da uradiš, i odgovorio da nije moglo ranije, ne zbog nedostatka njegove ljubavi prema ovom kraju, već što nije bilo para.

Podsetio je da je Srbija 2014. bila pred bankrotom, pa je bilo neophodno da se sprovedu najteže reforme, a danas nam sve svetske finansijske organizacije kažu da smo na odličnom putu.

Rekao je da ne brine za ekonomsku budućnost Srbije, već za KiM, zbog neodgovornog ponašanja tamošnjih poličitara.

- Moja poruka je čuvaćemo i naš narod, brinuti o nacinalnim interesima na odgovoran način, kazao je Vučić.

foto: Predsedništvo

Ukazao je da su građani juče mogli da vide, posle zlokobnog napada na Novom Zelandu, kako su se svi u regionu okrenuli protiv Srbije, iako taj zločin nije počinio Srbin, već Australijanac, ali su videli da na oruzju piše Miloš Obilić, "kao da je on nekog ubio, sem Murata pre toliko vekova".

To pokazuje da samo čekaju priliku da nešto urade protiv Srbije. Time pokazuju odnos prema našoj zemlji. Moja poruka njima je da mi nikada prema njima nećemo tako da se odnosimo, da im tako nešto radimo, već da hoćemo da u susedima imamo prijatelje. Ssta god i koliko god vi radili nikada nećete moći da unizite I pregazite Srbiju, napravite je malom. Srbija će da snaži, jača, da bude ekonomski bogatija. To je ono što mora da bude naša politika",naglasio je predsednik.

Istovremeno je ukazao i na loše demografske podatke i rekao građanima da nećemo imati kome da ostavimo sve što se bude uradilo.

Vučić obišao je danas u Negotinu završne radove u Domu za decu i omladinu "Stanko Paunović", u koje je uloženo oko 33 miliona dinara.

Vučića je ispred ustanove dočekalo nekoliko hiljada građana, kao i predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković i v.d. direktora Doma Nadica Vasić.

Vasić je za Tanjug navela da je za rekonstrukciju ustanove Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima izdvojila je oko 30 miliona dinara, a opština Negotin 2,6 miliona.

U prvoj fazi radova, koji su počeli u julu prošle godine, obnovljena su tri objekta i zamenjena javna rasveta u dvorištu, a trenutno se privodi kraju sanacija i adaptacija glavne zgrade koja je namenjena za boravak dece ometene u razvoju.

Vasić kaže da je trenutno 12 korisnika sa smetnjama u razvoju i navodi da dom ima internatski deo za smeštaj 50 učenika srednjih škola iz drugih gradova.

Dom ima šest objekata ukupne površine oko 2.500 kvadratnih metara.

Ustanova je osnovana 1919. godine kao dom za ratnu siročad.

1 / 20 Foto: Predsedništvo

12.10 - Predsednik Vučić stigao u selo Rogljevo gde se pozdravio sa meštanima i obišao kompleks vinskih podruma Rogljevačke pimnice.

foto: Predsedništvo

Dočekali su ga ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rukovodstvo opštine Negotin i meštani Rogljeva, među kojima i 11-godišnja Marija obučena u narodnu nošnju koja ga je, kako običaj nalaže, poslužila pogačom i solju. Predsednik je tu razgovarao sa meštanima Rogljeva i vinarima.

1 / 12 Foto: Predsedništvo

Rogljevačke pimnice su kompleks kamenih vinskih podruma gde posetioci mogu da uživaju u degustaciji raznih vrsta vina i domaćim specijalitetima.

Od nekadanjih 400 pimnica veliki broj njih je urušen tako da sada kompleks čini 150 pimnica, od čega su 22 aktivne.

foto: TV Pink Printscreen

U njima se proizvode razne vrste vina: župljanka, smederevka, crna i bela tamjanika, šardone... Neke od njih su preuređenje za smeštaj posetilaca.

Rogljevačke pimnice, uz Rajačke, Štubičke i Smedovačke, deo su Negotinskih pimnica. Nema pouzdanih podataka o tome kada su prve pimnice izgrađene, na nekima od njih je uklesana godina gradnje, dok se za druge pretpostavlja da su izgrađene u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

1 / 4 Foto: TV Pink Printscreen

10.00 - Vučić u topionici u Boru. Prvo je razgovarao sa rukovodstvom kompanije, a zatim se obratio radnicima i obišao pogon sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem i direktorom "Zijin Bor Cooper" Longom Hiem.

"Ove godine 160 miliona evra u RTB Bor, narednih dve milijarde". Vučić je izjavio danas da će kompanija Ziđin ove godine uložiti 160 miliona evra u Rudarsko-topioničarski basen (RTB) u Boru, a da očekuje u narednih nekoliko godina ulaganje od dve milijarde evra.

foto: Printscreen

Vučić je obraćajući se radnicima RTB kazao da bi Bor i Majdanpek izgledali mnogo drugačije da je pre 15 ili 20 godina pronadjeno rešenje za to preduzeće. "Imam apsolutno povrenje u kinesko rukovodstvo, a oni imaju veliko poverenje u naše radnike.

foto: Predsedništvo

Vas 5.000 može da bude pokretač istočne Srbije", rekao je Vučić.

foto: Instagram Printscreen

On je kazao da očekuje da će proizvodnja u RTB Bor biti uvećana višestruko i dodao da će Srbija uvek pomoći kineskim partnerima da pronadju "najbolji i najbrži razvojni put za opstanak i ostanak" srpskog naroda na istoku Srbije.

foto: Printscreen

Vučić je u obraćanju radnicima koji su ga slikali telefonima i snimali rekao da Kinezi nisu dosli i da smo nastavili onako kako je bilo, morali bismo da "zatvorimo radnju za nekoliko dana".

foto: Predsedništvo

Kineska kompanija Ziđin je sredinom decembra prošle godine zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) i uplatila 350 miliona dolara.

Ugovor o preuzimanju tada su potpisali ministar Antić i potpredsednik i izvršni direktor Ziđina Džordž Fang.

Ziđin je izabran za strateškog partnera, jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

#BudućnostSrbije #theFutureofSerbia

A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

Ministar Antić je tada rekao da će se u borskom basenu posle tri godine proizvoditi oko 80.000 tona bakra i sopstvenog koncentrata, a da se posle šeste godine očekuje proizvodnja između 120.000 i 150.000 tona koncentrata bakra. Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi.

Vučić će danas, u okviru posete Borskom okrugu, obići i Rogljevačku pivnicu, gde će razgovarati s lokalnim vinarima.

foto: Predsedništvo

U okviru posete predviđen je i obilazak završnih radova na zgradi Doma za decu i omladinu "Stanko Paunović" u Negotinu, te rekonstruisane Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Kladovu.

U Ratkovu ce predsednik obici poljoprivredno domaćinstvo Nikole Verbunkića i razgovaće s lokalnim poljoprivrednicima, a za 17 časova je u Boru previđeno da se predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić obrate građanima.

Kampanja "Budućnost Srbije" počela je 7. februara, a cilj predsednika Vučića je da građanima predstavi šta je do sada urađeno i šta su budući planovi, ali i da čuje sugestije i primedbe građana.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Predsedništvo/Arhivska fotografija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track