Capital.ba

Sporazum Srbije sa Evroazijskom unijom otvara tržište od 180 miliona ljudi

16.03.2019. / 12:09

BEOGRAD – Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom daje mogućnost Srbiji da pristupi tržištu od 180 miliona ljudi, te uključuje novi spisak robe na bescarinskom režimu, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

“Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu – voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote za 2.000 tona cigareta, manje od 90.000 litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira”, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

On je naglasio da je Srbija jedina zemlja izvan Zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum i da su stvoreni svi preduslovi za povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene, a za proizvođače šansa da povećaju proizvodnju.

Ljajić je podsjetio da Rusija ima jedan sporazum sa Srbijom o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter, jer oni više robe mogu da izvoze u Srbiju bez carina.

“Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo carinu”, objasnio je Ljajić.

On je napomenuo da je novopotpisani sporazum kompromisni, jer su i Bjelorusija i Kazahstan tražile isti sporazum kao s Rusijom, ali da Srbija nije pristala. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!