Vučić u Borskom okrugu, obišao pogon i Rogljevačke pimnice

Predsednik Aleksandar Vučić počeo je posetu Borskom okrugu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", obilaskom pogona topionice bakra "Zijin Bor Cooper".

Izvor: B92

Subota, 16.03.2019.

10:02

Vučić u Borskom okrugu, obišao pogon i Rogljevačke pimnice
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Vučić je razgovarao sa rukovodstvom kompanije, a zatim se obratio radnicima i obišao pogon sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem i direktorom "Zijin Bor Cooper" Longom Hiem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će kompanija Ziđin ove godine uložiti 160 miliona evra u Rudarsko-topioničarski basen (RTB) u Boru.

On je rekao i da očekuje, u narednih nekoliko godina, ulaganje od dve milijarde evra.

Kineska kompanija Ziđin je sredinom decembra prošle godine zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) i uplatila 350 miliona dolara.

Ugovor o preuzimanju tada su potpisali ministar Antić i potpredsednik i izvršni direktor Ziđina Džordž Fang.

Ziđin je izabran za strateškog partnera, jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Ministar Antić je tada rekao da će se u borskom basenu posle tri godine proizvoditi oko 80.000 tona bakra i sopstvenog koncentrata, a da se posle šeste godine očekuje proizvodnja između 120.000 i 150.000 tona koncentrata bakra.

Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi.

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas, u okviru posete Borskom okrugu, kompleks vinskih podruma Rogljevačke pimnice.

Dočekali su ga ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rukovodstvo opštine Negotin i meštani Rogljeva, među kojima i jedanaestogodišnja Marija obučena u narodnu nošnju koja ga je, kako običaj nalaže, poslužila pogačom i solju.

Predsednik će tu razgovarati sa meštanima Rogljeva i vinarima.

Rogljevačke pimnice su kompleks kamenih vinskih podruma gde posetioci mogu da uživaju u degustaciji raznih vrsta vina i domaćim specijalitetima.

Od nekadanjih 400 pimnica veliki broj njih je urušen tako da sada kompleks čini 150 pimnica, od čega su 22 aktivne.

U njima se proizvode razne vrste vina: župljanka, smederevka, crna i bela tamjanika, šardone...

Neke od njih su preuređenje za smeštaj posetilaca.

Rogljevačke pimnice, uz Rajačke, Štubičke i Smedovačke, deo su Negotinskih pimnica.

Nema pouzdanih podataka o tome kada su prve pimnice izgrađene, na nekima od njih je uklesana godina gradnje, dok se za druge pretpostavlja da su izgrađene u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

Predsednik Aleksadnar Vučić najavio je da će biti obnovljene dve deonice puta Negotin - Zaječar, u dužini od 12,5 kilometara.

"Radićemo puteve u ovom kraju. Dve deonice koje su loše na putu Negotin - Zaječar, od 12,5 km već su u planu. Tako da će sve da izgleda kao pista", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska Rogljevačkih pimnica kod Negotina.

U okviru posete predviđen je i obilazak završnih radova na zgradi Doma za decu i omladinu "Stanko Paunović" u Negotinu, te rekonstruisane Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Kladovu.

U Rtkovu ce predsednik obici poljoprivredno domaćinstvo Nikole Verbunkića i razgovaće s lokalnim poljoprivrednicima, a za 17 časova je u Boru previđeno da se predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić obrate građanima.

Kampanja "Budućnost Srbije" počela je 7. februara, a cilj predsednika Vučića je da građanima predstavi šta je do sada urađeno i šta su buducji planovi, ali i da čuje sugestije i primedbe građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: