Zloupotrebe u Rači: Od fabrike otpadnih voda - mulj

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

15. 03. 2019. u 20:02

Ni posle tri godine nema epiloga prijave zloupotrebe 600.000 evra u Rači. Sud odlučuje o Tomislavu Veljkoviću, koji je prijavio slučaj. Srpski zakon o uzbunjivačima ocenjen kao "zlatni standard" u celom svetu

Злоупотребе у Рачи: Од фабрике отпадних вода - муљ

Zaposleni u lokalnim samoupravama uče o primeni zakona o zaštiti uzbunjivača / Foto "Pištaljka"

KONAČNI radni status uzbunjivača iz Rače Tomislava Veljkovića, sindikalnog lidera, koji je pre tri godine prijavio tužilaštvu da je opštinsko javno komunalno preduzeće isplatilo 600.000 evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje nikad nije završeno, biće poznat 22. marta. Tog dana je zakazano poslednje ročište u sporu između njega i opštinske uprave Rača, u kojoj je bio zaposlen i koja ga je otpustila.

- Izgradnja fabrike otpadnih voda izazvala je veliko nezadovoljstvo građana od samog početka. Pisali su peticije, bunili se, blokirali i početak izvođenja radova, pa ih je policija rasterala. Na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja došao sam do saznanja da su izgradnja i opremanje fabrike plaćeni 69 miliona evra, od čega je 19,6 miliona izdvojeno za montiranje opreme koje nema. Na mestu fabrike postoje samo goli zidovi i mulj - kaže Veljković za "Novosti".

Na problem je ukazao prilikom posete tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića, koji ga je uputio da podnese krivičnu prijavu. Veljković to i čini aprila 2016, da bi Tužilaštvo prijavu prvo odbacilo, zatim prihvatilo, ali po njoj ne postupa već tri godine. U međuvremenu, on je dobio otkaz zbog navodne racionalizacije i ušteda, ali ga je Viši sud u Kragujevcu privremenom merom vratio na posao. Da li će ga i zadržati, znaće se posle poslednjeg ročišta.

Tokom postupka, uzbunjivaču je pomagao portal "Pištaljka". Njegov slučaj biće iznet i u okviru "Projekta za odgovornu vlast", koji "Pištaljka" organizuje sa USAID, i u okviru koga je 65 ljudi iz lokalnih samouprava prošlo obuke u primeni Zakona o zaštiti uzbunjivača. Prema rečima Dragane Matović iz "Pištaljke", prošlo ih je i 1.000 sudija, stotinu tužilaca, a još toliko bi trebalo da bude obučeno do kraja godine.

Tomislav Veljković

Jedan od predavača je i Tom Divajn, direktor pravnih poslova Projekta za odgovornu vlast iz Vašingtona. U pitanju je jedna od prvih nevladinih organizacija za pružanje pomoći uzbunjivačima u SAD. Divajn je do sada pružio podršku za više od 7.000 uzbunjivača, a od 2006. nije izgubio nijedan slučaj. Predvodio je izrade nacrta 34 zakona o uzbunjivačima, a bio je konsultant i na izradi srpskog, koji je ocenio "zlatnim standardom" u svetu.

PROVERA U SVAKOM SLUČAJU

KADA neko ovlašćenim licima prijavi korupciju, čak i da uzbunjivač odustane, ovlašćeno lice je dužno da obavesti nadležne i proveri informacije koje može, ističu u "Pištaljki". Poslodavac ne sme da proglasi neki podatak tajnim posle prijavljene sumnje na korupciju, ali se to u praksi često dešava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije