Kalates ohladio Moskvu s devet metara (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.03.19. | 20:05

Na semaforu ostalo tri desetinke

Do pre samo dve sedmice Panatinaikos je na evropskim gostovanjima imao samo jednu pobedu iz jedanaest utakmica, ali sve se okrenulo od poslednjeg dana februara! Panatinaikos ne samo da je uvezao tri brejka, odnosno četiri pobede i ostao na deobi sedmog mesta, već je to uradio sa stilom!

Atinski velikan napravio je ozbiljno iznenađenje pošto je ohladio CSKA usred Moskve - 78:77! Tačnije, ulogu dželata imao je Nik Kalates posle fantastične završnice i prave drame u kojoj je najbolji asistent Evrolige presudio hicem sa devet metara, dok je na semaforu ostalo tri desetinke do isteka vremena. Kako je samo hladnokrvan bio grčki reprezentativac u situaciji kada bi mnogi pukli... Dobio je pravovremenu loptu Jorgosa Papajanisa, a ovaj je iskoristio situaciju u kojoj nije imao nijednog čuvara ispred sebe i surovo kaznio opuštenost izabranika Dimitrisa Itudisa, koji su tako prokockali vođstvo iz najvećeg toka meča. 

Izabrane vesti

Kakav je to minut bio u Megasport areni. Sve je počelo dalekometnim hicem Dešona Tomasa za 74:74, posle čega se ušlo u penal završnicu. Prvo je Danijel Heket promašio težak šut sa poludistance praktično u finišu napada, ali je Kori Higins uz pomoć sudija izvukao faul koji, čini se, nije postojao. Izgledalo je da Šon Kilpatrik nije uspeo da ostvari kontakt s Higinsom, a arbitri su već duvali u pištaljku i pokazali da se ide na liniju slobodnih bacanja. Higins je bio siguran, a u sledećm napadu Džejms Gist je otišao na crtu i bio polovičnog učinka. Na 12 sekundi pre kraja CSKA je imao 76:75. Ubrzo je na liniju penala otišao i Vil Klajburn, a pošto nije bio siguran kod drugog šuta Panatinaikos je imao devet sekundi da organizuje akciju za pobedu. Papajanis je uhvatio loptu, predao je saigračima, a onda prosledio do Kalatesa, koji je u maniru najboljih svetskih šutera ohladio Moskvu.

Panatinaikos se poslednjih nedelja ozbiljno uzdigao pod komandom Rika Pitina i njegov sistem konačno je urodio plodom! Tomas je bio najefikasniji igrač sa 12 poena, po 11 imali su Kalates (9as) i Gist, dok je Papapetru skupio deset poena i devet skokova. Serhio Rodrigez jedini je bio na nivou sa 23 poena (8/15 iz igre, 5/8 za tri). Higins je ubacio 14, a Klajburn devet poena, uz 12 skokova.

Dakle, sada CSKA i Real Madrid imaju po 20 pobeda iz 26 utakmica, s tim što Armejci imaju bolji međusobni skor od aktuelnog prvaka Evrope, pa tako zauzima drugu poziciju. Panatinaikos deli sedmo mesto sa Olimpijakosom, uz pobedu više od Makabija i Bajerna.

EVROLIGA, 26. kolo:

Četvrtak

Himki – Real 75:100
/Šved 21 – Kozer 22/

Žalgiris - Bajern 85:79
/Grigonis 18 - Đedović 17/

Makabi Tel Aviv - Anadolu Efes 71:79
/Blek 18 - Micić 15/

Armani Milano - Olmpijakos 66:57
/Džejms 27 - Milutinov 13/

Gran Kanarija - Darušafaka 84:64
/Erikson 16 - Ozmizrak 11/

Petak

CSKA Moskva - Panatinaikos 77:78
/Rodrigez 23 - Tomas 12/

Fenerbahče - Barselona - 88:82
/Slukas 22 - Blažič 15/

Baskonija - Budućnost 82:62
/Garino 16 - Kol 17/

Foto: MN Press


tagovi

CSKA MoskvaPanatinaikosKori HiginsSerhio RodrigezDžejms GistNik Kalates

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara