Vesti

0

Krkobabić: Ključni problem Srbije je iseljavanje, pogotovo mladih

Autor: AP

Izvor: Beta

Krkobabić: Ključni problem Srbije je iseljavanje, pogotovo mladih

Izvor: Foto: Beta / Nenad Petrović

On je, posle razgovora sa predsednikom opštine, rekao da se od 23.000 stanovnika Despotovca iselilo 10.000 i da i dalje odlaze uglavnom u Švedsku.

"Treba da utvrdimo šta je to što ljude privlači da idu u Švedsku. Despotovac ima dobru infrastrukturu, u privredi ima pomaka, ali treba da se obezbede i svi sadržaji koji čine nadogradnju, odnosno kulturu", istakao je Krkobabić.

Dodao je da će njegovo ministarstvo omogućiti da se preko zadruga ujedine interesi 3.000 domaćinstava kako bi postali tržišno prepoznatljivi, što bi stvorilo uslove da se iseljenici vraćaju.

Ministar je ocenio da je dobro što je Despotovac kao opština započeo proces komasacije, ali je malo lokalnih samouprava u Srbiji koje su krenula da ukrupnjavaju zemljišne posede.

"Akcija koju ovde sprovodimo treba da bude primer i za druge opštine", rekao je Krkobabić i najavio konkurs za podsticaj zadrugarstva.

On je rekao da je za osnivanje novih zadruga planirano 7,5 miliona dinara državnih podsticaja u 2018. godini, za investicije u opremu postojećih 15 miliona dinara, a za osnivanje složenih zadruga do 60 miliona dinara.

Krkobabić je istakao da je opština Despotovac predvidela 20 miliona dinara za finansijsku podršku poljoprivredi, što su prema njegovim rečima značajna sredstva.

"Predstavnici vlasti, stručnjaci i Srpska pravoslavna crkva moraju da budu na istoj strani, kako bi se zaustavilo iseljavanje i pokrenuo povratak", rekao je Krkobabić i dodao da će "borba biti teška i neizvesna".

Krkobabić je danas obišao domaćinstvo Dragana Trailovića u selu Lipovica u despotovačkoj opštini koja poseduje hladnjaču i na dest hektara uzgaja jagode, maline i šljive, a najveći deo tog voća prerađuje.

"Ovo je uzorno domaćinstvo sa osam članova u tri generacije a cilj nam je da od 630.000 gazdinstva u Srbiji bar 200.000 postanu uspešna kao ovo", rekao je Krakobabić.

Takva gazdinstva, kako je ocenio, treba da budu osnov za povezivanje zadruga, a država mora da se umeša i zaštiti proizvođače.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić rekao je da projekat osnivanja zadruga nije prvi koji ta opština realizuje u saradnji sa ministrom Krkobabićem i da predstoji nekoliko projekata.

"Napravili smo veliki pomak a sada imamo nekoliko projekata koji bi trebalo da zaustave odlazak stanovništva u inostranstvo", rekao je Nikolić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR