Vesti

1

Brnabić: Otvoreni podaci jačaju poverenje građana i privrede

Autor: AP

Izvor: Beta

Brnabić: Otvoreni podaci jačaju poverenje građana i privrede

Izvor: Foto: Beta / Slobodan Miljevic

Ona je to kazala na skupu u Beogradu "Partnerstvo za otvorenu upravu u Srbiji - otvorenost u službi poverenja" povodom obeležavanje Nedelje Partnerstva za otvorenu upravu na koji je osim zvaničnika došlo i 80 predstavnika lokalne samouprave.

"Podaci su nafta 21. veka i javna uprava je jedan od osnovnih izvora te nafte i zato kada otvorimo podatke mi ćemo omogućiti jednu novu ekonomiju zasnovanu na investicijama, znanju i inovacijama", kazala je Branbić.

Prema njenim rečima, Evropska unija procenila da je otvaranje podataka omogućilo pristup tržištima od 40 milijardi evra što bi i Srbija trebalo da sledi.

"I mi želimo da se kao vagon priključimo tom vozu, jer su otvoreni podaci važni za start up preduzeća, civilne organizacije, inovativne kompanije", kazala je ona.

Brnabić je podsetila da je bilo veoma važno donošenje krovnog Zakona o E-upravi, koji je, kao obavezu lokalnih samouprava, propisao otvaranje podataka, ali i jučerašnje usvojanje Zakona o centralnom registru.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio da je suština otvorene uprave u tome da građanin postaje epicentar dešavanja.

"Najviša funkcija nije predsednik, ministar, gradonačelnik, predsednik opštine. Najviša funkcija ovde je građanin. Zato moramo kreirati društvo po potrebama građana, jednako za sve, za svaku ženu, dete, osobu sa posebnim potrebama, različite vere, boje kože, opredeljenja", kazao je Ružić.

On je rekao da je ponosan na sve što je Vlada uradila, što je pokazala da ima volje i kapaciteta za ostvari ambicioni plan.

"Ali moramo još više da osnažimo institicuje, još više da se otvorimo prema građanima, još više da ojačamo saradnju sa nevladinim sektorom, da se borimo da naučimo da koristimo informacione tehnologije", rekao je on.

Šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da je Evropska unija u jačanje otvorene uprave uložila 80 miliona evra.

On je istakao da je osnovno načelo otvorenog budžetiranja - šta je to što država može da uradi građane, a ne oni za nju.

"Ovo je veoma važno jer transparentnost javnih finasija omogućava da se vidi kuda novac ide i ko ga troši. Drugu važan element je uključenost građana, da ne budu iznenađeni odlukama koje se donose", rekao je Fabrici.

Šef Misije Oebsa u Srbiji Andrea Oricio kazao je da je ta organizacija podržala pet akcionih planova na nivou lokalnih uprava, koji mogu da posluže kao primer na nacionalnom niovu.

V.d. stalnog predstavnika UNDP-a Steliana Nedera rekla je da konačni cilj otvaranja podataka treba da bude stvaranje zajedničkih rešenja i usluga koja su nastala dogovorom lokalne samouprave i građana.

"Tada lokalne samouprave mogu da imaju punu korist od incijativa građana, a oni korist od lokalne vlasti", poručila je Nedera.

Srbija je 2012. pristupila globalnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu, koja broji 98 zemalja.

Jedan od primera otvaranja javne uprave je uključivanje građana u odlučivanje o investicionim delovima loklanih budžeta.

Kao primer dobre prakse na skupu je predstavljen Grad Sombor, koji je građane pitao o trošenju sredstava i pre izmena Zakona o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Do sada je oko 70 opština i gradova otvorilo investiocini deo budžeta.

Pohvaljen je i grad Novi Pazar jer je kroz elektronsku pisarnicu obezbedio građanima za više od 200 administrativnih podataka.

Pirot je uveo javni budžetski portal, dok je Beograd omogućio elektronsko obaveštavanje o javnom prevozu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Samo još kad bih znao...

"Brnabić je podsetila da je bilo veoma važno donošenje krovnog Zakona o E-upravi, koji je, kao obavezu lokalnih samouprava, propisao otvaranje podataka, ali i jučerašnje usvojanje Zakona o centralnom registru."...- Apsolutno treba podržati ovu ideju, apsolutno! (Samo još kad bih znao šta je to KROVNI ZAKON?).