Beogradska filharmonija u spomen Zoranu Đinđiću 1Foto: Marko Đoković

Violončelistkinja svetskog glasa Maja Bogdanović i Beogradska filharmonija zajedno sa dirigentom Hauardom Grifitsom za večeras pripremaju balkansku premijeru kompozicije „Azul“ Osvalda Golihova.

Reč je o četvrtom koncertu iz ciklusa „Mudroslovlje“, na čijem programu su i „Posveta bogu Bahu“ Zorana Hristića“ i Skrjabinova „Božanstvena poema“. Koncert će biti posvećen uspomeni na ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića. Posle koncerta najavljen je novi filharmonijski afterparti u Savamali, gde će di-džej biti Maja Bogdanović.

„Okarakterisan kao jedan od najboljih koncerata za violončelo u ovom veku, „Azul“, argentinskog kompozitora Osvalda Golihova, predstavlja jedinstvenu mešavinu tanga, ciganske muzike i melodija sa Bliskog istoka.

Posebnim ga čini neobičan sastav instrumenata, pa će publika čuti hiperharmoniku i to u izvođenju njenog izumitelja Majkla Vord-Bergmana zajedno sa neverovatno dugačkom listom egzotičnih udaraljki, među kojima su i kozji nokti. Ovo delo koje je premijerno izveo slavni Jo Jo Ma“, kažu u Filharmoniji.

– Uvek se najviše obradujem kad poziv dođe od Beogradske filharmonije i kad njihov tim predloži nešto izazovno. Pored toga što je „Azul“ izuzetno virtuozno napisan, kompozitor se definitivno ne plaši da pokaže velike emocije, prelepe melodije, ali i improvizacioni deo. Radujem se da posle ovog uzbudljivog koncerta nastavimo druženje u klubu Taman, na naš beogradski način.

U celom svetu ljudi žele da približe klasiku mladima, ali naša Filharmonija uvek pravi atraktivne događaje za publiku od nula do 150 godina. Osim što ću se naći za di-džej pultom i puštati neke od svojih omiljenih klasičnih numera, pridružiće mi se i fenomenalni englesko-holandski violinista Daniel Roland, sa kojim smo pripremili nekoliko iznenađenja – izjavila je povodom večerašnjeg koncerta Maja Bogdanović, jedan od vodećih violončelista današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari