Capital.ba

Tržište nije žedno: OPEK smanjuje proizvodnju nafte

15.03.2019. / 9:00

LONDON, Organizacija zemalja izvoznica nafte smanjila je prognozu globalne tražnje za naftom svojih članica u 2019. godini, jer su rivalske zemlje povećale proizvodnju.

U mjesečnom izveštaju OPEK-a se navodi da će tražnja za naftom tog kartela u 2019. godini iznositi prosječno 30,46 miliona barela dnevno, što je za 130.000 barela dnevno manje u odnosu na predviđanja iz prošlog mjeseca i ispod količine koju trenutno proizvodi, prenosi CNBC.

OPEK i partneri tog naftnog kartela, poput Rusije, smanjuju proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara 2019. godine, što će biti na snazi šest mjeseci.

Rastuća proizvodnja van naftnog kartela ukazuje na potrebu daljeg ograničavanja proizvodnje unutar OPEK-a, ocjenjuje se u izvještaju, zbog čega bi, kako navode pojedini analitičari, ta organizacija mogla da produži važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Dnevna proizvodnja nafte unutar OPEK-a smanjena je u februaru za 221.000 barela u odnosu na januar, na 30,55 miliona barela.

U tom smanjenju je Venecuela učestvovala sa polovinom, budući da je proizvodnja te zemlje u februaru pala za 142.000 barela na 1,0 milion barela dnevno, navodi se u izvještaju. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!