Senat ukinuo vanredno stanje, na potezu Tramp

Američki Senat, u kome su većina republikanaci, usvojio je rezoluciju o ukidanju vanrednog stanja na granici SAD i Meksika, koje je predsednik SAD Donald Tramp proglasio u februaru.

Pošto je prošlog meseca istu rezoluciju usvojio i Predstavnički dom američkog Kongresa, gde su demokrate u većini, Tramp je najavio da će iskoristiti pravo veta da bi je blokirao.

Senat je većinom od 59-41 glasao za ukidanje vanrednog stanja, dok je 26. februara u Predstavničkom domu ishod glasanja bio 245-182.

AP konstatuje da američki Kongres verovatno neće imati dovoljno glasova da se izbori protiv predsednikovog veta jer, da bi ga nađačao, potrebno je da u ponovljenom glasanju za ukidanje vanrednog stanja budu dve trećine kongresmena u oba kongresna doma.

Rojters dodaje da je ovo prvi put da je Kongres koristio svoju moć da bi ukinuo vanredno stanje koje je proglasio predsednik, od kada je takav zakon donet 1976. godine.

Tramp je proglasio vanredno stanje kako bi obezbedio 3,6 milijardi od ukupno 5,7 milijardi dolara koliko je tražio za izgradnju zida na američkoj južnoj granici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво